IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-търсените нови коли в България през 2023

Rolls-Royce има 300% пазарен ръст у нас тази година, а Tesla - 335%. Ноември размества лидерите

Rolls-Royce, Tesla и китайската DFSK са марките с най-голям ръст на българския автомобилен пазар през 2023 година, показва традиционната справка на Automedia.bg за новите регистрации в МВР. Особено впечатляващи са 335-те процента увеличение в продажите на Tesla, напук на факта, че американската компания все още не е представена официално в България. Общите регистрации на нови Tesla у нас тази година са повече от тези на Honda, Mitsubishi, Subaru и Isuzu, взети заедно.
   
   
BMW X7 M60i
BMW окончателно си връща първото място в премиум сегмента в България. Донякъде изненадващо, най-търсеният модел на компанията е един от най-скъпите - Х7
      
        
С трицифрен ръст тази година могат да се похвалят още Cupra, MAN, Ssangyong, Isuzu и Piaggо, макар че при всички тях става дума за много ниска стартова база миналата година.

ТОП 10 ЗА НОЕМВРИ
Dacia Duster - 208
Toyota Corolla - 137
Citroen C3 - 127
Toyota RAV4 - 115
Dacia Sandero - 112
Skoda Superb - 105
Volkswagen Golf - 97
Kia Ceed - 96
Toyota C-HR - 95
Skoda Scala - 89

От големите пазарни играчи най-много се увеличават регистрациите на Skoda (62%), BMW (59% и възвърнато първо място в премиум сегмента у нас), Opel (52%) и Volkswagen (47%).

На другия полюс са компании като Mitsubishi (почти 70% спад), ГАЗ (-60%), Iveco (-49%), Fiat (-43%) и Jaguar (-42%).

На фона на колебанията в Европа, българският пазар на нови автомобили продължава да процъфтява, с общо 26.4% ръст на годишна база. Само през ноември новите регистрации са 3875. Вече няма никакво съмнение, че до края на годината психологическата граница от 40,000 нови автомобила ще бъде прехвърлена - за пръв път от 2019 насам и едва за втори в последните 15 години. Справката на Automedia.bg се отнася само до леки автомобили в категории M1 и N1, като имайте предвид, че "регистрации" не е автоматично равно на "продажби" - някои от тези бройки са регистрирани от самите дилъри като тестови или служебни автомобили.
   
   
Най-продаваните марки и модели в България (ГАЛЕРИЯ):


  
    

0 от 500
  • #29
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Холандеца Летящия ( преди 4 месеца )
    Алоууу.... Да ви питам кви коли ще карате у Софето. Амстердам, от днес 30 км.ч.Няма тати, няма бати
  • #28
    10 rate up comment 3 rate down comment
    До 25 ( преди 4 месеца )
    Да знаеш, че тези с РАВ 4 рядко са с крадени пари. Аз поне не съм. Познавам и още 5 човека с РАВ 4 от магазина, и те са с честно изкарани пари. Тези които крадът не си купуват Тойота. Познавам и други хора с Тойота, но друг модел. Също са с честно изкарани пари. Същото мога да кажа и за познати с КИЯ. Все хора които търсят дълга гаранция и нов автомобил.
  • #27
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Они ( преди 4 месеца )
    Tesla - скок от 335% Видяла жабата, че коня има копита и тя решила да пасе сено и да преживя - що е то? ***
  • #26
    13 rate up comment 10 rate down comment
    До 25 ( преди 4 месеца )
    Че кой ти е казал, че трябва да можеш да си позволиш нова кола?! На запад и САЩ всички ли си купуват нови коли? Не! И не всички с нови коли са ги купили с крадени пари! Просто има хора които могат повече от теб! А щом смислена кола за теб е или Дачия или Тесла, е ясно колко ти е акъла! Даже и 2500 на месец са ти много! Радвай им се, вместо да ревеш!
  • #25
    12 rate up comment 11 rate down comment
    raiders ( преди 4 месеца )
    Браво, окрали едни пари и да си купили нова кола. Аз дори и със заплата над средното ниво 2500 и нагоре, трябва 3г. 8а не ям нищо за да карам тойота рав4, грозен дизайн, интериора е остарял и не отговаря на 2020- камо ли 23г., единствено смислено е най-евтината Дачия за 30к или Тесла за 80к, всичко друго е компрамис и след първоначалната еуфория ще съжаляваш поне 5г.
  • #24
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 16 ( преди 4 месеца )
    Хонда,Митсубиши,Субару и Исузу никога не са блестяли с продажби в България! Със същия успех можеш да представиш "впечатляващия" резултат на тесла на фона на продажбите на Махиндра в България
  • #23
    6 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    Показателна класация за пазар на който субсидии за електрички и рестрикции за ДВГ НЯМА!В топ 30 над 2500 коли са на цената или по-скъпи от Модел 3 и Y.Що ли хората не си дават парите за Тесли а си купуват коли с ДВГ?!Щото в България не получаваш 12 000лв като си купиш електричка,и никой не плаши,че утре няма да те пуснат в центъра на града и по паркингите,дори с новата ти бензинка или дизел!Да ходи оня митичен *** да обяснява как политиците нямали нищо общо с интереса към електричките!
  • #22
    11 rate up comment 13 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Само човек без въображение и тотална липса на чувство за естетика може да си купи RAV4.
  • #21
    18 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Човек може да се впечатли от недодяланото задвижване, дървения интериор и допотопната мултимедия на RAV4 само в един случай - ако не е пробвал нищо друго
  • #20
    14 rate up comment 13 rate down comment
    до раФ4 ( преди 4 месеца )
    Приятел, защо пълниш коментарите с тоз японски варел от рециклирани кенчета Кока Кола и с табло от рециклирани кофички от кисело мляко? Нима на някой го вълнува за това "произведение на изкуствотото"?