IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вместо в Брезник: BYD ще построи европейския си завод в Унгария

Сделката идва, след като Виктор Орбан отиде на крака при китайците в Шънджън

Китайският гигант BYD, глобален лидер в производството на електрифицирани автомобили, ще построи първия си европейски завод в Унгария, потвърди Frankfurter Allgemeine, цитирайки неназован източник от компанията. Това се случва точно 10 години, след като BYD трябваше да стартира производство в Брезник от съвместното си предприятие с "Булминерал".
  
   
BYD, завод
   
    
Решението за унгарския завод на BYD идва, след като преди месец Виктор Орбан лично посети Шънджън, където е базирана компанията, и се срещна с президента й Уън Чуанфу. Официалното съобщение за инвестицията ще бъде направено към края на годината. BYD вече има предприятие за сглобяване на електрически автобуси в Унгария, открито през 2016.

Именно то по първоначален замисъл трябваше да е в Брезник, с перспектива да се разшири и с поточна линия за леки автомобили. Договорът за изграждането на завода бе сключен между BYD и варненската "Булминерал", управлявана от Александър Усачев. Сградите на предприятието бяха построени и производството трябваше да започне през 2013, но това така и не се случи. Причините не бяха обявени официално, а самото дружество "Булминерал" бе ликвидирано през 2014.
  
   
Виктор Орбан, Уън Чуанфу, BYD
Виктор Орбан с шефа на BYD. Месец по-късно решението за инвестицията в Унгария вече е взето. Затрудняваме се да си спомним български министър-председател в подобна роля
  
   
BYD, която преди повече от десетилетие привлече внушителна инвестиция от мултимилиардера Уорън Бъфет, днес е най-големият производител на електрифицирани автомобили в света. По данни за 2022 компанията е произвела 1.9 милиона електромобила и плъг-ин хибрида, изпреварвайки с над 600,000 бройки Tesla.

Това е поредната голяма автомобилна инвестиция, привлечена от Унгария. Заводи в страната имат Audi, Mercedes и Suzuki, а BMW в момента строи най-модерния си завод край Дебрецен.
  
   

 

0 от 500
  • #19
    18 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Докато в държавата ни коли и беси (понякога съвсем буквално) джуджака от далечния североизток, инвестиции няма да има. Докато 75% от руссоробския народ дори не си правят труда да отидат до урните, инвестиции няма да има. Докато 50% от народа вярва на евтина московска пропаганда, инвестиции няма да има.
  • #18
    12 rate up comment 7 rate down comment
    До 17 ( преди 6 месеца )
    Жалко колко много полезни *** има, а случайно да отчиташ, че последните години управлява най-много Радев чрез служебните?
  • #17
    9 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    До 15 не знам на нас кво ние необходимо и какво не,но зная,че на територията която живея е пореден случай при който ни отбягват толкова явно и демонстративно. А вие не русоробите, а другите роби си живейте под робския диктат на другите дето ви изтискват кат лимони.и ви доят кат овце.
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    14 коментар се отнася за коментиралия 13.
  • #15
    11 rate up comment 7 rate down comment
    До 14 ( преди 6 месеца )
    На русоробите не ви трябва държава, а територия
  • #14
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    До 11,не бе толкова не можеш да вденеш заради безмозъчието ти,че нас никой няма да ни напада,просто ще се превърнем в такава със съдействието на тези които управляват държавата и техните кукловоди,които точно това целят. Защото на тях не им трябва държава а територия.
  • #13
    5 rate up comment 5 rate down comment
    До 11 ( преди 6 месеца )
    Намекваш, че ще сме поредните нападнати от педерацията ли докато сме в НАТО или първо искате да излезем от НАТО?
  • #12
    3 rate up comment 6 rate down comment
    До 11 ( преди 6 месеца )
    Това са само твоите мечти и желания
  • #11
    16 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    До 5 ами човека си гледа интереса и този на народа и държавата,а ние сме следващата територия 404. Не виждате ли,че целият свят ни отбягва и никой не иска да иневстира тук
  • #10
    10 rate up comment 12 rate down comment
    До 9 ( преди 6 месеца )
    Защо тогава *** долен се развиваме по-добре от Унгария която до няколко години се очертава да бъде мината от Румъния и да стане предпоследна пред нас които отдавна сме последни заради много *** като теб