IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вместо в Брезник: BYD ще построи европейския си завод в Унгария

Сделката идва, след като Виктор Орбан отиде на крака при китайците в Шънджън

Китайският гигант BYD, глобален лидер в производството на електрифицирани автомобили, ще построи първия си европейски завод в Унгария, потвърди Frankfurter Allgemeine, цитирайки неназован източник от компанията. Това се случва точно 10 години, след като BYD трябваше да стартира производство в Брезник от съвместното си предприятие с "Булминерал".
  
   
BYD, завод
   
    
Решението за унгарския завод на BYD идва, след като преди месец Виктор Орбан лично посети Шънджън, където е базирана компанията, и се срещна с президента й Уън Чуанфу. Официалното съобщение за инвестицията ще бъде направено към края на годината. BYD вече има предприятие за сглобяване на електрически автобуси в Унгария, открито през 2016.

Именно то по първоначален замисъл трябваше да е в Брезник, с перспектива да се разшири и с поточна линия за леки автомобили. Договорът за изграждането на завода бе сключен между BYD и варненската "Булминерал", управлявана от Александър Усачев. Сградите на предприятието бяха построени и производството трябваше да започне през 2013, но това така и не се случи. Причините не бяха обявени официално, а самото дружество "Булминерал" бе ликвидирано през 2014.
  
   
Виктор Орбан, Уън Чуанфу, BYD
Виктор Орбан с шефа на BYD. Месец по-късно решението за инвестицията в Унгария вече е взето. Затрудняваме се да си спомним български министър-председател в подобна роля
  
   
BYD, която преди повече от десетилетие привлече внушителна инвестиция от мултимилиардера Уорън Бъфет, днес е най-големият производител на електрифицирани автомобили в света. По данни за 2022 компанията е произвела 1.9 милиона електромобила и плъг-ин хибрида, изпреварвайки с над 600,000 бройки Tesla.

Това е поредната голяма автомобилна инвестиция, привлечена от Унгария. Заводи в страната имат Audi, Mercedes и Suzuki, а BMW в момента строи най-модерния си завод край Дебрецен.
  
   

 

0 от 500
  • #29
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    на изложенията за автомобили никой не поглежда европейците а за американци да не говорим защо ли
  • #28
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Сдф ( преди 5 месеца )
    Цъкайте минуси на номер 19 , но е прав човека.Докато държавата се ръководи от измамници ятаци, комунисти и техните крадливи отрочета - така ще е.България е един гьол - само гола вода и чалгари в нея.
  • #27
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Алекс ( преди 5 месеца )
    Поредният пример,че слугинажът и послушанието не са най-доброто решение.Орбан редовно е критикуван от Брюксел,но БМВ,Мерцедес и Ауди предпочитат Унгария.
  • #26
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Охотник ( преди 5 месеца )
    Поредната фирма прескочила България. Заради Боко и компания. Пак за тях да гласувате.
  • #25
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До 18,не бе кълмук,за последните 34 години командват външни сили отвъд големия гьол и евро велосипедните ***. Радев е представителна личност Бг се управлява от сглобките през последните 34 години.
  • #24
    10 rate up comment 1 rate down comment
    valpeykov ( преди 5 месеца )
    Споко, преди 1 г. завод на Нестле вместо България ,замина за Сърбия.Където вече има един на Нестле.Преди това си спомняите за завода на Шкода, който подмина България на път за Турция. Денков сега се моли за завод за памперси на Натеняху.
  • #23
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Да ( преди 5 месеца )
    Инвестиции в България няма да има, докато ПП шмекеровците са на власт. Няма луд, който да инвестира в държава под тяхно управление.Ще строят американски блок в Козлодуй за десет години. Ами за десет години са построени шест блока едно време. Реалността е трагична. Но западна. И винаги има банани в магазина. Лека вечер.
  • #22
    19 rate up comment 3 rate down comment
    До 10 ( преди 5 месеца )
    Виж София и после отиди да видиж Будапеща. Не може да се сравняват. София е като гето.
  • #21
    16 rate up comment 1 rate down comment
    гост ( преди 5 месеца )
    Новината е притоплена манджа. България загуби още 2016, когато BYD избра за европейска локация Унгария. Аз не разбирам само защо държавата още плаща на агенцията на Плевнелиев, Автомобилен Клъстер България да води преговори с всички автомобилостроители, и всичките неуспешни... Единствено докараха онзи немски стартъп, който се оказа че иска, държавата да му построи завода за своя сметка и като ги отрязаха, ужким отидоха в Македония. Всичките им останали постижения са цехове за мигачи и дръжки.
  • #20
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 месеца )
    Когато си послушен на господарите си роб е така! Свободните хора просперират!