IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Skoda Superb се превърна в седан и хечбек едновременно

С функцията TwinDoor собствениците могат да отворят капака на багажника или цялата задна врата (ВИДЕО)

След 52-годишна пауза Skoda възроди името „Superb“ през 2001 г. с първото поколение на своя модерен флагман. По същество това беше „разтегнат“ Volkswagen Passat (B5), който дори носеше емблемата на VW в Китай, където се продаваше като Passat Lingyu. Второто поколение Superb беше пуснато през 2008 г. и беше много по-независимо от Passat. Не само защото е имало комби вариант, но и защото седанът е служил и като хечбек.


Skoda Superb


След като Skoda официално представи изцяло новия Superb (2024 моделна година), чехите припомнят функцията TwinDoor, предлагана за модела Mk2. Това дойде във време, когато компанията-майка VW Group не беше обсебена от мерките за икономии и даде възможност на своите инженери да внедрят иновативен и интересен хардуер.

И така този Superb получи двойно отваряне отзад, което позволяваше на собствениците да повдигат или цялата задна врата, или само капака на багажника. За целта първо трябваше да се отключи автомобила и след това да се натисне бутона в долната част на капака на багажника. Така се отваря само металната част.


Skoda Superb


Ако искате да повдигнете цялата задна врата, първо трябва да натиснете друг бутон, който се намира вдясно от първия споменат бутон. При натискане на този бутон третата стоп светлина мига два пъти. След това собственикът трябваше да натисне първия бутон и едновременно с това да повдигне вратата на багажника.

Докато отворът за задния регистрационен номер беше интегриран в задната врата на Superb Combi, при лифтбека той беше монтиран по-ниско в бронята. В интервю за официалния уебсайт на Skoda - Зденек Цибулка, екстериорен дизайнер на Mk2, обясни необичайното разположение:


Skoda Superb


„Това решение беше закотвено в дизайна на задните колони и цялата задна част. Трябваше също да проектирам отвора за двойно задвижвания капак [багажник/багажник] и прекарахме дълго време в обмисляне къде да поставим номера. В крайна сметка тя беше преместена в задната броня, доста необичайно решение. Но визуално това се оказа много добро на Superb."

Решението TwinDoor се предлагаше само за Superb Mk2, тъй като неговият наследник, пуснат през 2015 г., беше само хечбек, подобно на новолансирания модел, към който се присъедини още по-просторното комби. Новият Superb обаче вече не е зависимо от Passat, тъй като VW реши да се откаже от седана и да продава своята модел от среден размер само като комби.



0 от 500