IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda представи новия Superb като „най-разумния“ автомобил в света на SUV

Флагманът на чехите получава адаптивно окачване и 28 функции Simply Clever

Skoda продължава да разцъфтява под чадъра на Volkswagen Group - дотолкова, че много хора вече предпочитат моделите на марката през тези на Volkswagen. Доказателство за това е новото, четвърто поколение на Superb, което беше представено само преди часове.


Skoda Superb


Флагманът на производителя от Млада Болеслав ще се предлага като седан и комби, докато идентичният технически модел на Volkswagen излиза само във втория вариант. Всъщност, новият Superb е по-скоро хечбек, тъй като има практична задна врата. В същото време Skoda отново залага на най-силното оръжие на модела - голямо вътрешно пространство и огромна практичност.

Новото поколение е един от малкото автомобили в сегмент, който в Европа намалява. Той няма да се притеснява от конкуренти като Opel Insignia, Ford Mondeo или Renault Talisman, тъй като те вече напуснаха пазари. Седаните от среден клас вече са рязкост в Европа, където Peugeot все още предлага 508. Там са също Mazda 6 и Toyota Camry.

Въпреки че е обявен като автомобил от следващо поколение, стилът на Superb е еволюционен и прилича повече на фейслифт. Докато междуосието е останало непроменена - 2841 мм, има някои промени в пропорциите. И двата варианта на каросерията са по-тесни с 15 мм, докато лифтбекът е с 43 мм по-дълъг и с 12 мм по-висок от предшественика си. При комбито дължина е с 40 мм повече, а височината - с 5 мм.


Skoda Superb


Самият автомобил изглежда по-елегантно от преди, тъй като коефициентът на съпротивление на лифтбека Cd е намален с 10% - до 0,23. Що се отнася до комбито, при него намалението е с 15% - до 0,25.

Тези промени водят до по-голяма вътрешно пространство, като и до увеличени размери на багажника. При лифтбека обемът е с 20 литра повече - 645 литра, а при комбито - с 30 литра, като достига 690 литра. Новият Superb се предлага с алуминиеви джанти, чийто размери варират от 16 до 19 цола, като може да се избира между 8 цвята на каросерията, 6 от които са нови - Purity White, Ice Tea Yellow, Cobalt Blue, Ebony Black, Carmine Red и Pebble Silver.

Докато външният вид е по-скоро същият, кабината е сериозно обновена, като са премахнати повечето (но не всички) традиционни органи за управление. Все още има някои стари бутони за бърз достъп, въпреки че повечето функции са управляват през екраните. Този на информационно-развлекателната система е 10 или 13-инчова в зависимост от нивото на оборудване, докато 10-инчовият цифров дисплей за водача ще бъде стандартен. Срещу допълнително заплащане за първи път в Superb ще бъде предложен head-up дисплей.


Skoda Superb


На централната конзола са поставени три копчета, включващи 1,25-инчови екрани. Skoda ги нарича „Smart Dials“ и твърди, че те са конфигурируеми в смисъл, че шофьорът може да изберете какво да правят. Външните се използват за регулиране на отоплението и вентилацията на седалките, както и вътрешната температура.

Що се отнася до този в средата, той осигурява достъп до силата на звука, режимите на шофиране, интелигентния климатик, скоростта на вентилатора и посоката на въздуха. Можете обаче да се изберат само четири от тях от менюто на инфотейнмънта. Този централен интелигентен циферблат е ограден от конвенционални бутони за вентилация на предното стъкло, отопление на задното стъкло, рециркулация на въздуха и автоматични функции на климатика.

Списъкът с двигатели включва обичайните за концерна VAG, като се започне с 1,5-литров бензинов агрегат с мека хибридна настройка. Той произвежда 150 к.с. и се предлага само с предно задвижване. По-големият 2,0-литров мотор е достъпен с 204 или 265 к.с., като вторият вариант е със задвижване на четирите колела.


Skoda Superb


Дизелът е 2,0-литров двигател със 150 к.с. и FWD или 193 к.с. и AWD. Независимо от двигателя, Skoda го комбинира със седемстепенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Лостът за смяна на предавките е преместен на колоната на волана, за да освободи място между седалките.

Само комбито ще се предлага с plug-in хибрид, който съчетава 1,5-литров бензинов двигател с електрически мотор за обща системна мощност от 204 к.с. Тази версия е само с FWD и с шестстепенна DSG. Благодарение на батерията от 25,7 кВт/ч, пробегът на електричество достига 100 км. Зараждането е с до 50 кВт, като за 25 минути батерията се пълни от 0 до 80%. Има и система за рекуперация на енергията при спиране.

Флагманът на Skoda отново предлага широк набор от екстри Simply Clever, като в случая те са най-малко 28. Някои от тях са нови, като споменатите вече интелигентни циферблати и електрически задвижван капак на багажника на комбито. Стъргалката за лед от вътрешната страна на капачката на резервоара за гориво все още е там, заедно с чадъра отвътре на шофьорската врата. Други елементи включват сгъваеми куки за чанти в товарното отделение, щипка за билет за паркиране на предното стъкло, устройство за измиване на камерата за обратно виждане и USB порт в огледалото за обратно виждане за свързване на видеорегистратор.


Skoda Superb


Новият Superb получава и други технологични подобрения, тъй като използва по-усъвършенствани матрични LED фарове с 40% допълнителна светлинна мощност. Предлагат се и с подобрени адаптивни амортисьори, които са стандартни за флагманското ниво на оборудване Laurin & Klement. Луксозният вариант е достъпен с всички задвижвания и стилове на каросерията, предлагайки стандартна звукова система Canton с 14 високоговорителя, масажиращи предни седалки и уникална тапицерия от кожа.

Новият Skoda Superb вече няма да се произвежда в Чехия, а в Словакия заедно с комбито VW Passat. Цените предстои да бъдат обявени.


Още снимки на новото поколение на флагмана на чехите - вижте в галерията:


0 от 500
  • #29
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Чешка скука. Разумно може да изглежда само ако си мислиш, че е нещо повече от Пасат с емблема на Шкода и още няколко компромиси.
  • #28
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Да се сравнява тойота със V6 двигател за американския пазар със шкода, която се продава в Европа където еконормите са различни, е малко като да сравняваш ябълки с круши.
  • #27
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Фенчетата на Тойотка - най-пенсионерската, изостанала и бавна кола на света, в която дори километражът е настроен от завода да показва с 10 км/ч отгоре, тръгнали да се подиграват с другите на пенсионер!?
  • #26
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Тойоткаджийчетата си мислят, че всички са ентусиаризирани като тях да си купят 20-годишни технологии и евтно инженерство на цената на практична марка като Шкода.
  • #25
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Пенсионерите във форума са във възторг, и някой от семейните гофаджии с по съдрани джобове
  • #24
    7 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Повечето шкодилари се изживяват доста на магистралата обаче явно не са се поглеждали в огледалото, пречите ама много!
  • #23
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Sameman ( преди 5 месеца )
    Не искам да взимам страна в спора ви за този V6 наToyota, но факта, че този двигател се ползва с известни модификации в Lotus Emira си е все пак очевидно признание. Колкото до Шкода, лично на мен ми е скучна марка, но пък си има солидна фен база. Все пак говорим за един от най-старите производители на автомобили в света.
  • #22
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До №20 ( преди 5 месеца )
    май си се объркал с мерцедес и тяхната таргет-група
  • #21
    8 rate up comment 5 rate down comment
    v-1 ( преди 5 месеца )
    Камри вика било по-добро... Майкоо, *** и веселякаИмало В6 двигател :)))))) Ходи си играй на компютъра и не се занимавай с неща, от които не разбираш
  • #20
    7 rate up comment 18 rate down comment
    Мда ( преди 5 месеца )
    Те шкода са едни мъжкарски коли за мъже над 65 без ирексия и спирма