IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda превърна електрически SUV в мобилен офис

Разработката на Roadiaq e отнела 9 месеца на екип от студенти

Вече десет години студенти от академията на Skoda в Млада Болеслав изграждат свои собствени концептуални автомобили, базирани на серийни автомобили. Паузата беше направена само през 2021 г. заради пандемията от коронавирус. Тези проекти помагат да се развият уменията за създаване на истинска кола, а за самата Skoda това също е чудесна възможност да покаже на света необичаен шоу автомобил.


Skoda Roadiaq


Вече е готов деветият студентски проект - Skoda Roadiaq, като това е вторият път, когато за основа се взима електрическа кола (първият беше бъгито Skoda Element от 2017 г.). Този път „донор“ става серийният кросоувър Skoda Enyaq 80x Sportline, задвижван от два електромотора (265 к.с.) и батерия с капацитет 82 кВт/ч.

Името Roadiaq произлиза от английската дума Road („път“), тъй като концептуалният автомобил е проектиран да живее и работи на пътя. Е, буквата „q“ в края е собствена характеристика на имената на всички модерни кросоувъри на марката Skoda.


Skoda Roadiaq


Студентите не са променяли техниката по електромобила, но купето и интериорът са с увеличени размери. Отгоре е монтирана пластмасова надстройка върху метална рамка, докато страничните стени на стандартното тяло остават непокътнати - само покривът и петата врата са „изрязани“. Новата задна врата също се повдига, но отворът е станал много по-голям, тъй като общата височина на автомобила е цели 2050 мм. Дължината (4649 мм) и ширината (1879 мм) остават стандартни.

Лявата задна врата е блокирана, като дори външната дръжка е свалена. На покрива са монтирани слънчеви панели, а от лявата страна има конектор за свързване към мрежата. В комплекта е включен и сгъваем сенник, който може да се „закопчава" за колата по време на паркиране. Специализираните фирми Cargodesign и KPS Automobile са помогнали на студентите с преработката на купето.


Skoda Roadiaq


Skoda Roadiaq съчетава кемпер и мобилен офис. За работа тук е инсталиран 27-инчов екран, оборудван е работен плот, предвиден е и достъп до интернет. А за почивка - сгъваемо двойно легло и компактен кухненски модул, като в оборудването има мивка, кафе машина, чекмеджета за съдове и прибори.

На екипа от 29 студенти са му били нужни 9 месеца и приблизително 2000 работни часа за построяването на Skoda Roadiaq. Колата е напълно завършена и може да се движи и използва по предназначение. Както всички предишни „студентски“ изложбени автомобили, Roadiaq също ще остане в един екземпляр.


Още снимки на концептуалния офис на колела - вижте в галерията:


0 от 500