IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda разкри двигателите на новия Kodiaq

Чешкият SUV за първи път получава PHEV-версия

Skoda представи Kodiaq през септември 2016 г. като по-голям аналог на Volkswagen Tiguan, преди да направи фейслифт на просторния си SUV през април 2021 г. Сега чешкият производител готви премиерата на новото поколение на модела, като разкрива неговите характеристики.


Skoda Kodiaq


Въпреки че показаният автомобил е покрит с камуфлаж, маскировката не пречи за добиването на представа за по-голяма част от дизайна му. Новият Koadiaq си остава лесно разпознаваем, като няма да приеме дизайнерски стил Modern Solid, който Skoda готви за бъдещите си електромобили. Така формата на двойните фарове, запазена за SUV-моделите, все още е там, обграждайки познатата широка решетка на радиатора.

В профила се вижда колоните за огледалата са преместени малко по-надолу на вратите, вероятно за подобрена аеродинамична ефективност. С дължина от 4758 мм второто поколение на Kodiaq е с 61 мм по-дълго от своя предшественик, но междуосието е останало непроменено - 2791 мм.


Skoda Kodiaq


Дизайнерите на Skoda са проектирали по-плоски задни светлини, които вероятно са по-широки от това, което се вижда на този предсериен автомобил. Вероятно светлините се простират върху задната врата, което осигурява достъп до багажника. Във версията със седем места Kodiaq може да побере между 340 и 845 литра в зависимост от това дали седалките са сгънати или не.

При модела с пет места максималният обем скача до колосалните 910 литра, което е увеличение със 75 литра в сравнение с модела от първо поколение. Интересното е, че най-задните пътници в триредовия вариант вече имат допълнително пространство за главата от 15 мм повече от преди.


Skoda Kodiaq


По отношение на двигателите, Kodiaq ще се предлага с мек хибрид с 1,5-литров TSI, произвеждащ 150 к.с., насочени към предните колела чрез седемстепенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Следва 2.0 TSI с 204 к.с. с AWD и DSG. Дизеловият 2.0 TDI доставя 150 к.с. във варианта с предно задвижване и 193 к.с. във версията с AWD, като и двата имат един и същ автомат с двоен съединител.

За първи път в Skoda SUV, Kodiaq ще се предлага като plug-in хибрид с 1.5 TSI и електрически мотор за комбинирана мощност от 204 к.с., предадена на пътя чрез шестстепенна DSG. Благодарение на батерия с 25,7 кВт/ч, версията PHEV ще предлага чисто електрически пробег над 100 км. Батерията може да бъде презаредена чрез зареждане с постоянен ток до 50 кВт докато при променлив ток се достига максимум до 11 кВт.


Skoda Kodiaq


По отношение на технологиите, чешкият SUV е възползва от еволюцията на изцяло LED матричните фарове, 12,9-инчов сензорен екран, 10,25-инчов цифров инструментален панел и head-up дисплей.

Има дори функция за дистанционно паркиране, налична чрез приложение за смартфон, заедно с подобрени системи за спешен асистент и асистент за задръствания. Адаптивният круиз контрол (със Stop & Go) ще работи при скорости до 60 kм/ч.


Skoda Kodiaq


0 от 500