IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Porsche са доволни от навлизането на китайските коли на пазара

Те ще ни помогнат да погледнем в една различна посока, смята главният дизайнер на германската марка

Чували ли сте за марката Zeekr? Тя принадлежи на компанията Geely, подобно на Volvo, и създава първокласни електрически автомобили. По-важното е, че Zeekr, основан едва през 2021 г., разширява границите на въображението, когато става въпрос за дизайн, създавайки екстравагантни концепции, които се превръщат в серийни модели. И това е само една от многото подобни китайски марки.


Zeekr 001


Оказва се, че тази дизайнерска тенденция се разглежда от Porsche като положително развитие за индустрията. Ръководителят на дизайна Майкъл Мауер наскоро призна, че компании като Zeekr променят правилата на играта за по-консервативните традиционни производители на автомобили от Европа.

„Тези стартиращи компании, без наследството, могат да правят нещата много по-различно - казва Мауер в скорошно интервю за Bloomberg. - Като дизайнер смятам това за положителен момент, защото подобен подход изисква разширяване на светогледа на тези, които вземат решения в борда на директорите.“

Следвайки този пример, рано или късно такива емблематични компании като Volkswagen и Porsche също ще трябва да направят тази стъпка. Ясно е, че те трябва да преминат в нова ера на лична мобилност, където ще се конкурират с нови играчи като Zeekr, Nio, Li Auto, Xpeng и други нови компании от Китай. В продължение Мауер се изразява по-метафорично:

„В главата си винаги имам образ на този камък, който хвърляте в бъдещето. Въпросът е колко далеч да го хвърля? Да постигнеш точната цел, да стигнеш достатъчно далеч в бъдещето, но не твърде далеч, е истинско предизвикателство."

Въпреки нарастващата конкуренция, Porsche се представя добре и в тази насока. През първите шест месеца на тази година компанията от Щутгарт е доставила 43 832 автомобила в Китай, което е с 8% повече от миналата година. Продажбите на Taycan, единственият електрически автомобил на Porsche, са нараснали с 46% в сравнение с първата половина на 2022 г. В момента Китай е най-големият пазар на нови автомобили за Porsche.


0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    цялата автомобилна индустрия на чайнамайна е на субсидии целта е да сринат стогодишните
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Усещам лепене на емблема Порше на китайски коли, това е новата мода, лепиш си емблемата и умножаваш цената по 2 или 3.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 5 месеца )
    #1 И Вие сте интелигентен човек. А защо сте малцинство, Бащата на автомобила Хенри Форд го е казал: "Мисленето е най-тежката работа и това вероятно е причината толкова малко хора да я вършат".
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Интелигентен човек! Един от малкото на такива постове, който разбира че новите автомобилни компании не играят по правилата на старите, а си съставят нови правила по които по старите трябва да се научат да играят, ако искат да задържат лидерството си.