IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota отчете рекорди по производство и продажби

За последните 6 месеца японската компания е произвела над 5 милиона автомобила

Toyota Motor обяви за рекорди в производството и продажби през периода април-септември, който представлява първата половина на фискалната година. За тези 6 месеца концернът е произвел 5,06 млн автомобила, което е ръст от 12,8% спрямо същия период на миналата година.


Toyota


По този начин японският производител постига рекордни нива за първи път от 4 години, като това се дължи най-вече на подобрената наличност на чипове. За същия период Toyota е продала 5,17х млн автомобила у дома и в чужбина, като тук ръстът спрямо миналата година е 9,1%.

Така за първи в историята производството и продажбите на автомобилния производител надхвърлят границата от 5 милиона през първата фискална половина, като по този начин Toyota е на път да реализира предварително обявената цел, а именно да произведе и продаде над 10 милиона коли за цялата фискална година, приключваща през март.

Ръстът се дължи на увеличеното производство в Северна Америка и Япония, докато в Китай се отчита спад от 7,3%, тъй като там продажбите се забавиха заради засилващата се конкуренция с местните компании. В същото време обаче ръстът на Toyota на вътрешния пазар е 33,8% - до 790 168 автомобила, докато продажбите чужбина са се увеличили с 5,5% - до 4,38 млн единици.

Продажбите на електрически превозни средства на Toyota са скочили седем пъти - до 58 984 единици в световен мащаб за периода, в който компанията пусна нови модели на так, за да разшири своята гама. Общо автомобилният производител е продал 1,83 милиона електрически, хибридни и други видове превозни средства, задвижвани от батерии, което е ръст от 38,1%.

Глобалното производство и продажби на Toyota за септември също са рекордно високи. Месечното производство е нараснало с 1,5% спрямо година по-рано - до 900 919 единици, докато продажбите са се увеличили с 11,6% - до 921 308 бройки.


0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Еджбж ( преди 6 месеца )
    Сега Бустера ще ти обясни, че това е лебедовата песен на Тойота, и че следващите няколко години ще растат, докато после изведнъж ще се сринат и изчезнат. Много е вероятно да спомене и стотиците милиарди дълг. Забавното е, че той чака Тойота да фалира, по същия начин, както ние чакахме Тесла да фалира преди 5-6 години. Е, понеже и ние и той толкова ги разбираме "нещата", та затова и само си драскаме в нета, вместо да правим милиони.
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 месеца )
    В абсолютни числа, ръстът на Тойота е над 2 пъти по-голям на Тесла. Добре осмислете върху този факт, тесльофренчета.