IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Green NCAP ще оценява колко „зелена“ е вашата кола

Организацията ще разглежда въглеродните емисии от превозните средства през целия им жизнен цикъл

Финансираната от Европейския съюз (ЕС) организация Green NCAP стартира нова инициатива, насочена към въздействието на въглеродните емисии през целия живот на най-екологичните нови автомобили. Програмата е предназначена да помогне на потребителите, загрижени за последствията от изменението на климата, да направят по-добре информиран избор при покупка на нова кола.


Dacia Spring


Green NCAP предлага награда, базирана на оценка на жизнения цикъл, която ще се предоставя на превозните средства с най-голяма горивна ефективност.  Организацията казва, че новата схема ще насърчи шофьорите да имат предвид въздействието на автомобила върху климата през целия му живот, вместо да се фокусират върху стойностите на задвижването. Досега само четири автомобила са постигнали това ниво - Dacia Spring, Ora Funky Cat, Renault Megane E-Tech и Tesla Model 3.

За да спечелят този етикет, автомобилите трябва да отговарят на критериите за жизнения цикъл, въведени от 2022 г., което означава, че общите им емисии на парникови газове през целия им живот трябва да са равни или по-малки от 120 г въглероден еквивалент на километър.

Самата оценка на жизнения цикъл разглежда въздействието на въглеродния диоксид при автомобила, от неговото производство до извеждането му от експлоатация. Колкото и екологичен да е автомобилът, докато се използва, Green NCAP посочва, че по-ниските емисии във фазата на производство могат значително да намалят отрицателното му въздействие върху климата. Организацията добавя, че минали анализи показват, че по-леките превозни средства с по-малки батерии имат ясно предимство, когато става въпрос за ограничаване на щетите върху околната среда.

„От 2019 г. оценките на Green NCAP предоставят на потребителите лесен начин да сравнят екологичното представяне на пътя на нови автомобили при еднакви условия на шофиране“, изтъква техническият мениджър на организацията Александър Дамянов.


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 6 месеца )
    Безумието е пълно. Растенията дишат въглероден двуокис - колкото повече въглероден двуокис има в атмосферата, толкова по-зелена е планетата.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Моята по талон е зелен металик.
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 4. Не е невъзможно в магазин в който само един процент от стоката е био, да напазаруваш 100% био покупки. Точно както можеш да ползваш 100% възобновяема енергия в дома си или във фирмата в България, така може и в Китай.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 6 месеца )
    Но над 60% от тока още е от въглища и не се очаква близките няколко години да падне под 50%
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Особено Спринг произведен в Китай докаран от там ще да е много чист в сравнение с малолитражка на газ..
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Поредният, който коментира преди да е прочел статията на база ВЯРВАНИЯТА си. От четирите наградени модела, трите са произведени в Китай, А за четвъртия не ми се търси, но няма да се учудя и той да е произведен там! Не знам защо толкова подценявате китайците! В Китай през 2022 година е произведена повече възобновяема енергия отколкото е цялото потребление на Европа, а тази година ще е повече.
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Хммм, пак са пропуснали германците, а пардон китайците ...