IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа въвежда магистрални такси в зависимост от вредните емисии

Нова система се тества в Испания, като засега е само за камиони

Нов вид плащане на такси по магистрали се въвеждат в страна от ЕС – става въпрос за Испания, а различното е, че размерът на сумата се определя от емисиите на автомобилите, съобщи Autopista. Системата вече се тества на магистрала A-636 в участъка между градовете Босайн и Бергара в провинция Гипускоа на границата с Франция, който до скоро не беше платен. Засега планът се прилага само за камиони, но в бъдеще се предвижда да важи и за останалите превозни средства.

 

Пътни такси в Испания-1

 

Системата RSD се реализира от OPUS RSE - единствената испанска компания с акредитация по ISO-17025 за дистанционно измерване на емисиите от моторни превозни средства. Пилотният проект анализира в реално време с помощта на дистанционен сензор емисиите на всяко преминаващо превозно средство. След това се отчита променлива цена на таксата въз основа на по-голямото или по-малкото замърсяване. По-конкретно - чрез тестваната система се измерват CO, CO2, NO, NO2, HC, NH3 и PM, като се изчислява реално нивото на емисии и се класифицира като ниско, средно или високо.

Системата също така може да измерва скоростта и ускорението на превозните средства, като в същото време идентифицира регистрационния номер и вида на автомобила, както и възрастта му. Всички тези параметри се комбинират, за да дадат по-справедлива и по-индивидуализирана такса, допълва Autopista.

За три дни тестът измери над 1700 превозни средства на пункта за плащане на пътни такси в Орио. Аинтзане Киарбиде - заместник по въпросите на пътната инфраструктура в провинциалния съвет на Гипускоа уверява, че „много скоро ще видим тази технология инсталирана по нашите пътища“.

 

Пътни такси в Испания-2

 

Как става плащането? Автомобилите не спират движението си, „четат“ се регистрационните им номера, а плащането се извършва по електронен път. Всяко превозно средство трябва да има бордово устройство, включено със системата за електронно плащане или с кредитна карта, свързана с регистрационния номер, като всички данни за автомобила преди това трябва да бъдат официално регистрирани.

В Испания през 2023 и 2024 г. поетапно ще се появят повече платени пътища, които преди това бяха безплатни за шофиране. Правителството пое официален ангажимент към Европейския съюз да въвежда все повече и повече тол такси по пътищата, за да плати/финансира високите разходи за поддръжка. Необходима мярка, която беше включена като част от преговорите за средства за възстановяване.

 

Пътни такси в Испания

 

По всяка вероятност новият модел на плащане ще бъде въведен на голям брой испански пътища заради текущата икономическа ситуация, доминирана от високи нива на инфлация и несигурност, генерирана от друга поредица от социално-политически фактори като войната между Украйна и Русия.

 

 

0 от 500
  • #16
    4 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Обърнете внимание как фино работят прокремълските медии - в заглавието не се пише Испания, а Европа. Не се пропуска шанс Европа да се очерни, като това обикновено става с изопачаване на факти.
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    @8 с Калкута съм съгласен, с Пекин не. Ако сменим Пекин с Хайдерабат ще те черпя
  • #14
    8 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    А и като си станал предприемач ще осигуряваш адекватни заплати и условия на труд или си от тези, дето все нямат пари, но си купват все нови коли и ходят на почивки, а работниците им да го ..... Ми като не ставаш за предприемач, фалираш и друг ще дойде на твое място.
  • #13
    9 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Ей умният 10, ако всички станат предприемачи кой ще ви работи бре?
  • #12
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И ако съм с хибрид и точно там включа в ел-режим? Ще ми е безплатна или по презумпцията ще те гърбят яко, а леко-компонента ще е бонус
  • #11
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пак някой да сгъне едни пари. На годишния преглед не замерват какво излиза от ауспуха, ама видиш ли на магистралата дистанционно
  • #10
    10 rate up comment 7 rate down comment
    До 5-6 ( преди 1 година )
    Толкова ги разбираш нещата , а чакаш някой да вдигне ТВОЯТА заплата !!! Защо не станеш предприемач и да даваш големите заплати ? Или мозъка ти стига само за ляляне по форуми ?
  • #9
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Спрете да пушите цигари еколози теслари!От онкозаболявания смъртността е най голяма.Пушите по 2 кутии цигари на ден,после колите ви били виновни.
  • #8
    23 rate up comment 2 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Трилионите за военно дело стигаха за нова кола и къща на всеки. Но системата е робска. Едни всяват страх и конфликти, други им плащат за игричките. Имаш 30 вида данък и 0 начини за контрол над твоите пари. 0 начини за контрол на над закони и схеми. Бачкаш, слушкаш, караш *** и мpeш в мръсотия. Софийските кръстовища миришат на Калкута и Пекин, на всеки метър фасове, а тротоарите сметища. Кварталите кални миязми с бракувани коли в калта и по тротоарите. С една дума СМРАД.
  • #7
    12 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това колко умират от мръсен въздух е поредната партенка. Че окзава влияние на здравето да, но офицялно няма записан умрял заради смог в София примерно или в Париж. Да не говорим примерно, че в Китай и Индия в градовете е къде по мръсно, но и там не ги пишат умрял от прах в града.