IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли колко коли има в света?

Автомобилите в Китай са най-много, но най-голямата им концентрация е другаде

Продажбите на автомобили и броят на колите по пътищата непрекъснато нарастват, въпреки пандемията и финансовите кризи. Експертите преброиха всички автомобили в света и посочиха водещите държави както по отношение на общия обем на автомобилния парк, така и по отношение на нивото на моторизация на населението.


коли


Американската маркетингова агенция Hedges & Company публикува подробна статистика за размера на световния автопарк. Според експертите към края на 2023 г. по пътищата на света се движат около 1,47 милиарда коли. През последните 15 години броят им се е увеличил 1,5 пъти.

Най-много автомобили има в Китай (415 милиона), благодарение на което Азия заема първо място в класацията на регионите (543 милиона). На второ място е Европа (413 милиона), на трето е Северна Америка (358 милиона, от които 78% са в САЩ). Следват Южна Америка (84 милиона), Близкият изток (50 милиона), Африка (26 милиона) и Антарктика (приблизително 50 превозни средства).

Картината се променя донякъде, ако сравним обема на автопарка с населението. В момента на планетата живеят около 8,1 милиарда души, така че средна на една кола се падат 6 души. Реално обаче има хора с два или повече автомобила, а също така стари хора и деца, които не могат да шофират. Има и такива, които не могат да да си позволят личен автомобил. Затова, въпреки че в Китай има толкова много коли, най-голямата концентрация не е в тази държава. В Поднебесната империя на всеки 1000 души се падат 286 автомобила, докато в САЩ този показател е 2,5 пъти по-висок - 710.

Класацията на регионите по ниво на моторизация изглежда така:

Северна Америка: 710 коли на 1000 души

Европа: 520 коли на 1000 души

Южна Америка: 210 коли на 1000 души

Близък изток: 190 коли на 1000 души

Азия: 140 коли на 1000 души

Африка: 58 коли на 1000 души

Антарктика: 50 автомобила на 1000 души

 

0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    10, твоите сметки са доста теоретични и приемаш идеалния сценарии. Природата обаче и през ... за идеалния ти сцнеарии и прави каквото си реши. Нещо на което не можещш да влияееш. И от тази гледна точнка, практиката се разминва с теорията. Подобно за ветрогенраторите, в момента има протести за фотоволтаци на земеделска земя Такива имаше и навемето за рапицата..
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 6. Би ли се обосновал като направиш сметка колко електрическа енергия ще е нужна за зареждането и защо смяташ че е невъзможно това да стане с възобновяема енергия. Аз вече съм смятал и доказвал стократно че е възможно, но винаги съм готов да приема градивна критика и да вляза в плодотворна дискусия от която да науча нещо ново или друга гледна точка. Благодаря предварително!
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    И чия е вината, че оставиха Китай и Индия да се развият толкова?!?!?!? АА?!?!?!
  • #8
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    До 7 - "Китайците само преди десетина години разбраха, че ориза не е основното ядене, а гарнитурата" - Ако не разбираш, защо това не е расистко, ще трудно да ти се обясни.
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 4. Бих се извинил, ако можех да си видя грешката. Ще ми помогнеш ли като кажеш към коя раса съм проявил расизъм?
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    И как точно мислят, че този автопарк (без автобусите, камиони и друга техника) ще се захрани с ток?! Отделно ток за битови нужди, прозиводство... Пълен абусрд е ако се разчита само на "зелена" енергия от фотоволтаици, вятър ..
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    "Антарктика: 50 автомобила на 1000 души" - Демек има 5 джипки и 100 човека ...
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    До 1/2 - Доста расистки коментари ...
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Кенгуру ( преди 6 месеца )
    А в Австрия и Нова Зеландия явно яздят кенгура щом ги няма в класацията ;)
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Другото е интересно в статистиката е, че основната теза на антиелектриците е, че светът не бил само Китай, Северна Америка и Европа където се налагат електромобилите, а в Африка и близкия изток скоро нямало да преминат на електромобили и производството на автомобили с ДВГ нямало да спре. Обаче от статистиката се вижда, че в Китай само за три години се продават повече нови автомобили, отколкото са натрупаните за всички времена в близкия изток и Африка. Дали някой ще иска да произвежда само за тях