IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето я най-голямата зарядна станция за електромобили в света

Съоръжението има 258 терминала и се намира до централата на BYD

Концернът за горива Shell и китайският производител на електрически автомобили BYD обявиха откриването на най-голямата в света зарядна станция за електрически превозни средства. На нея едновременно могат да се зареждат 258 електромобила.


зарядни станции


Зарядната станция Shell Recharge е разположена близо до летището в китайския град Шенжен, където се намира централата на BYD. В допълнение към пунктовете за зареждане, съоръжението разполага с магазини, кафенета, вендинг-машини и стаи за почивка за собствениците на електрически превозни средства. Според Shell, още на етапа на пробна експлоатация станцията е обслужва повече от 3300 електрически коли на ден, като е възможно в бъдеще капацитетът на съоръжението да бъде увеличен.

За да не се влошава натоварването на местните електропреносни мрежи, Shell Recharge е оборудвана с възможността сама да генерира електричество. Слънчевите панели, разположени на територията на обекта, са в състояние да генерират до 300 хиляди kWh енергия от възобновяеми източници годишно.


зарядни станции


В момента Shell разполага с мрежа от 40 000 зарядни станции за електрически превозни средства по целия свят (около 25 000 от тях са в Китай). До 2030 г. концернът очаква броят им да достигне 200 000.


0 от 500
  • #19
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Е очевидно не знаеш какво означава restroom и нивото на превода тук. Буквалния превод теста е за почивка на обикновено се има предвид тоалетна или лоби. Много искам да те видя как ще спиш в лоби бара.
  • #18
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Зарядната станция Shell Recharge е разположена близо до летището в китайския град Шенжен," Гоститенино, някога чакал ли си някой на летището? Виждал ли си опашките от чакащи автомобили около летището? Има ги и на софийското, и на пловдивското и на бургаското летище. Чакат кацащите самолети извън летището за да не плащат такса на паркинга. Какъв по-голям кеф от това да чакаш в стая за почивка все едно си си в хола вкъщи или в лоби на хотел напълно безплатно, докато автомобила ти се зарежда?
  • #17
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 6 месеца )
    Най много ми хареса стаи за почивка, преспиваш докато зареждаш.
  • #16
    4 rate up comment 1 rate down comment
    abc ( преди 6 месеца )
    А колко пожарни коли ще трябва да има наоколо, че ако някоя и друга електричка се запали и тръгне един пожар?...
  • #15
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Сега погледнах. Паркинга на jumbo Бургас е с 600 паркоместа. 600 готови паркоместа и 30 декара площ за фотоволтаици, които могат да поемат 6 мегавата мощност, която да произвежда около 8GWh енергия годишно, достатъчна за зареждане на 40 милиона километра пробег само с енергията произведена върху теренът на jumbo.
  • #14
    0 rate up comment 8 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Шменти, пропускаш най-важното. На теория си прав, но статистиката показва че точно на тази бензиностанция средния престой на клиентите бил 25 минути, защото предлагат много добро хапване и има доста магазини. Тоест ако приемем че две трети зареждат за по пет минути, то останалите висят над час на бензиностанцията. Тоест няма значение какво зареждат. Следващия път като ходиш по магистралата, ако въобще ходиш де, направи си експеримент И спри на някоя отбивка. Засечи По колко време стоят в нищото!
  • #13
    2 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Какво има да меря бе пич, 10 декара са 100 крачки на 100 крачки терен. Много ли ти се вижда? Хайде *** премери колко декара заема една бензиностанция? Ще ти дам примерен паркинг който според мен е с много по-голяма площ - паркинга на jumbo преди Бургас на магистралата. Направо готов паркинг на който могат да наредят вероятно повече колонки за зареждане. Премери и някоя от отбивките по магистралата. Дължината със сигурност е повече от 100 м а са през 15-20 км. На всяка една от страните.
  • #12
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 месеца )
    Между другото най-голямата бензиностанция в света е в Тенеси със 120 колонки т.е. за 24 часа ще зареди почти 37 500 автомобила - площа и е 74 000 квадратни фута, което мисля е около 7000 кв метра - та Х 2 да го имножим за 260те колонки вместо 120 ей ти ги не 10, а 14 декара. И още повече - на бензиновата колонка времето е за пълнене до горе, а ти казваш, че за да минат 3те хиляди ел ще пълнят частично...
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    да се върнем на зарядната с 250 колонки - стандарното парко място е с размери 2.5 х 5.3 метра т.е 13 квадрата 3500 квадрата са ти ако ги подредиш една до друга. Сложи сервизните зони, сложи алеите между тях за маневриране и добави... де да знам пак ще ме захапеш ама го казвам наизуст още 10% щото трябва да може да поема и поне бусове и малки камиони и накрая добави кафета, тоалетни и т.н вероятно говорим за 10 декара - не че няма такива терени, ама ходи премери 10 дка да добиеш представа :)
  • #10
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Прочети пак коментар 6. Четири спирания по 10 мин. за 9 часа шофиране. И каква смяташ че щеше да е разликата ако беше спрял само 2 пъти по за 25 минути? Щеше да пропусне две зарядни станции и нямаше да е заел колонките им, които щяха да са свободни.