IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дилема: Смяна на батерия за 12 000 долара или продажба на колата за 16 000?

Собственик на Tesla Model 3 трябва да вземе доста трудно решение

Собственик на Tesla Model 3 Dual Motor Long Range изпадна в сериозна дилема, когато разбра, че електромобилът му, който вече е извън гаранция, спешно се нуждае от смяна на батерии само след 3 години употреба и пробег от 241 000 км. Възможностите в случая са два – да плати 12 000 долара за нов пакет батерии или да продаде самата кола за 16 000 долара.


Tesla


Както често се случва в днешно време, собственикът, който е под потребителското име Which-Chemical-2691 в Reddit, поиска потребителите на социалната мрежа да му помогнат с взимането на решение. Той разкрива, че е купил колата през 2020 г. и я използва както за лични цели,включващи пътувания на големи разстояния, така и за споделени пътувания, което обяснява огромния пробег.

Наскоро собственикът получил известие, че има ограничения в зареждането, което води и до намаляване на пробега. Малко по-късно от сервиз на Tesla му се обадили и му предложили да заменят батерията, тъй като някои нейни клетки са сериозни износени. Състоянието на „здравето“ на батерията е 81%, като изтощените клетки скоро ще ограничат способности за зареждане. И единствената опция пред собственика, ако иска да запази колата, ще бъде замяна на батерията.

Проблемът в случая е, че тази Tesla е извън гаранция и цената на смяната на батерията е колосалните 12 000 долара, което собственикът намира за прекалено, тъй като все още има да изплати 20 000 долара за самата кола. Поправката в сервиз на трета страна излиза много по-евтино, но пък може да повлияе на съвместимостта на автомобила с мрежата за суперзареждане, на която собственикът силно разчита.


Tesla


В същото време 23-годишният собственик е получи оферта от „голям търговец на едро за закупуване на автомобили“, които предлага 16 000 долара за този Model 3. Евентуалният купувач обаче не е уведомен за проблема с батерията, тъй като самото известие изчезва след зареждане. Затова и собственикът на колата търси съвет за това как да постъпи.

Очаквано обратната връзка от групата TeslaLounge в Reddit е противоречива. Някои предложиха да смени батерията и да продължи да трупа километри, докато други го съветват да продаде колата и да остави проблема в ръцете на някой друг. Технически погледнато, вторият вариант е по-мъдър за някой, който има сериозни задължения и не може да си купи нова кола.

В крайна сметка от коментарите под поста става ясно, че собственикът смята да продаде проблемната Tesla Model 3 и да я замени с хибрид Toyota Prius, който може да се намери на пазара на употребявани автомобили само за 5000 долара. Така той получи евтин и икономичен автомобил и ще може да покрие голяма част от дълга си.


0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Прочетох отново статията за по-подходящи ключови думи и видях, че има и име на потребител и намерих "чата" . Това е все едно аз да напиша тук че имам проблеми с моята Тесла на 2 милиона километра, защото вече не иска да минава 700 км а само 650 и се зарежда за 15 вместо за 12 минути и затова се чудя дали да я продавам за 500 000 лв на някой защото я бил искал или да я дам на комшията за 5 000? В общи линии празни приказки от анонимен потребител. Не че е невъзможно да са истина, но...
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Не съм се задълбочавал и "стрелях" само веднъж. Очевидно си по-добър от мен в търсенето или си изкарал късмет с ключовите думи. Ще ми дадеш ли заглавието на английски, за да прочета оригинала? Благодаря предварително!
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 8 месеца )
    На мен ми отне около 20-ина секунди да я намеря. На теб - не успя. Нищо, пиши сега как работи Тесла и невероятния й двигател.
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 8 месеца )
    MythBuster, правилния израз е Понци схема. Това е термин извън автомобилната сфера и навярно не ти е много познат. Пирамида е вестникарски и уличен израз за същото нещо. Пиши за Тесла и електричество, мани другото. Дали Тесла ще фалира - определено в даден момент ще приключи участие и навярно ще взема само такси за разработени технологии. "Новина" си има, ама е в Reddit. Това, че Google или друго източници не са я "чували" е само проблем на ползвателя - демек това, че не знаеш как да го ползваш.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 8 месеца )
    Е ми ти си я обяснил причината нямаш свободата която имаш с по голямата батерия
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Кажи си го направо с български думи. Според тебе Tesla е пирамида. Балон който ще гръмне всеки един момент и Тесла ще фалира, защото е само въздух под налягане и не предлага никакъв продукт, а само взима парите на наивниците. Все си мислех че тази опорна точка изгоря преди години, но очевидно за ВЯРАТА няма граници!
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 8 месеца )
    И какво стана с дитирамбите за батриите-едномилионници? Тесла е просто една Понци схема.
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 6. Ще ми обясниш ли каква ще е причината да решиш вместо 80kWh за 12 000 долара, да пожелаеш батерия за 25 000 долара, която въпреки че е два пъти по-скъпа няма да изминава два пъти повече километри, но за сметка на това ще ти вдигне разходът за изминат километър, ще направи автомобилът ти по-бавен, ще ти разбива два пъти по-често окачването И единственото предимство ще е, че два пъти в годината като тръгнеш на дълъг път ще спестиш по десетина минути на отиване и на връщане?
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Мхм ( преди 8 месеца )
    Какво да кажем просто при тези материали максималната енергийна плътност на сегашните батерии не позволявя надхвърляне на енергийният капацитет над стойности от 130-150 квтч пряко сили за седан или лек джип.А това е крайно недостатъчно.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Взел съм пуканките и чакам, за да прочета коментарите от тази новина която очевидно няма източник на английски и дори чичо google не я е чувал. Вероятно е от агенция ЕЖК на женския пазар.