IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche представи нова технология за създаване синтетични горива

Процесът може да се извършва навсякъде, където има възобновяеми източници на електричество

Проектът на Porsche, подкрепен от Volkswagen Group Innovation, HIF Global и MAN Energy Solutions, е да започне в индустриален мащаб извличането на големи количества въглероден диоксид от атмосферата с помощта на възобновяема енергия, като по този начин допринася за борбата с изменението на климата.


Porsche ще извлича CO2 от въздуха


CO2, получен от въздуха, след това може да се използва за производството на различни продукти, включително синтетични горива, получени чрез комбинирането му с водород, получен от вода. Това е процес, който вече се използва в чилийската пилотна инсталация на Haru Oni ​​​​и който, подчертава Porsche, може да бъде възпроизведен навсякъде, където има налично електричество от възобновяеми източници.

Добитият по този способ въглероден диоксид след това се пречиства допълнително и се съхранява като суровина, докато водата, образувана като страничен продукт, се изхвърля. CO2, припомня Porsche, може да се използва в бъдеще като суровина за направата на пластмаси, които не са получени от петрол, но също така може да се съхранява в дългосрочен план или да се комбинира с водород за производство на метанол и на различни синтетични горива (наричани също е-горива).



 

0 от 500
  • #66
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    С една дизелова въшка ще те бия без проблеми,на жената старата кола гореше между 3 и 4 л/100.Ако карам аз ще падне и под 3л/100.Като си купиш Тесла 3 ми се обади да се пробваме Варна София,не става с чесане на клавиатурата.Пак ми смяташ разхода с ток на нощна в гаража.
  • #65
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Ето колко харчи хибридът Тойота Корола https://youtu.be/tuy3ZBq8Zzg?si=FG2c_-9LRcKeMcl3 при скорост 120км/ч харчи 6,2, а при 140км/ч 8,1л/100км. Дали е близо до 40%КПД или и рази скорост не е нормална? Коя за тебе е нормална?
  • #64
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    "До 56.Какво ми я пробутваш тая Тресла,карана с 40 км/ч за да постигне рекорд.Я подкарай с нормална скорост и разхода ти ще скокне на 25 квтч/100."Гостенино, Тесла Модел 3 със 130км/ч по магистралата изминава 420км от София до Слънчев бряг с еквивалента на 6,8 литра гориво.При 70% КПД до колелата са стигнали 4,8л Колко харчи някой от изброените от тебе автомобили? "Един бензинов двигател на Тойота по цикъла Аткинсън е с 40% кпд. Мазда Скайактив с 56% кпд.Комън рейл дизела е с над 50%кпд"
  • #63
    4 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Гостенино, защо не станеш един консултант на онези които искат да харчат милиарди и да им накупиш инвестиции за няколко милиона като събереш 100 200 централи по 30-40 киловата? Под пари ще останеш! Относно скоростта на теслата, дай пример с каквото и да е скорост, който да измине същото разстояние с поне 40% процента КПД, тоест със 17 литра? Например някой, който е изминал 3 000 км с един резервоар?
  • #62
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Я кажи сега дали КПД на двигателя може да е по-голямо от КПД на цикъла на карно пък другото го остави настрана?
  • #61
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    Вчера минах покрай офиса на ЧСИ Петя Иванова.Списъка с фотоволтаични централи за продажба е забележително дълъг.Сигурно 12% доходност не е достатъчна.
  • #60
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    За цикъла на Карно няма да си пилея времето да ти давам уроци.Чел си Уики, тъкмо за твоето ниво е ,съмняваме да си разбрал нещо.
  • #59
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    До 56.Какво ми я пробутваш тая Тресла,карана с 40 км/ч за да постигне рекорд.Я подкарай с нормална скорост и разхода ти ще скокне на 25 квтч/100.
  • #58
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Много елементарно съм го сметнал. За улавянето на въглероден диоксид от производството на въглищни централи е необходима 5 пъти повече електрическа енергия отколкото е произведена при изгарянето на горивото. За производство на водород е необходимо около три пъти повече енергия отколкото ще се отдели при използването му за производство на ток. Ако твърдиш че това не е така дай източник за съответните ефективности?
  • #57
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Гостенино за 10-ти път ти задавам въпроса дали смяташ 12,5% годишна доходност за инвестицията за пунта мара? Посочи ми по-добър пример за пасивен доход? Това че някой умник не си е направил сметката и е теглил кредит на 15% лихва, не прави бизнес моделът неработещ. Човекът си е издействал добри условия на изхода, но е сгафил на входа при финансирането.