IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche представи нова технология за създаване синтетични горива

Процесът може да се извършва навсякъде, където има възобновяеми източници на електричество

Проектът на Porsche, подкрепен от Volkswagen Group Innovation, HIF Global и MAN Energy Solutions, е да започне в индустриален мащаб извличането на големи количества въглероден диоксид от атмосферата с помощта на възобновяема енергия, като по този начин допринася за борбата с изменението на климата.


Porsche ще извлича CO2 от въздуха


CO2, получен от въздуха, след това може да се използва за производството на различни продукти, включително синтетични горива, получени чрез комбинирането му с водород, получен от вода. Това е процес, който вече се използва в чилийската пилотна инсталация на Haru Oni ​​​​и който, подчертава Porsche, може да бъде възпроизведен навсякъде, където има налично електричество от възобновяеми източници.

Добитият по този способ въглероден диоксид след това се пречиства допълнително и се съхранява като суровина, докато водата, образувана като страничен продукт, се изхвърля. CO2, припомня Porsche, може да се използва в бъдеще като суровина за направата на пластмаси, които не са получени от петрол, но също така може да се съхранява в дългосрочен план или да се комбинира с водород за производство на метанол и на различни синтетични горива (наричани също е-горива).



 

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 8 месеца )
    Не пиши простотии излишъка далеч не е толкова голям и се стимулира от това, че дневната на домакинствата е скъпа когато има излишък. Някои си представяте, че тока от слънцето е неограничен но не е така и не бива да се прахосва за неща със супер ниска ефективност
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Първо в атмосферата има повече въглерод отколкото трябва и второ целта на извличането му от атмосферата е, да се освободи поетия кислород при горенето.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Знаете ли че CO2 в атмосферата е само 0.04% ? Знаете ли че кислорода е 21% от атмосферата? Ние на практика не дишаме просто кислород. Ние дишаме 78% АЗОТ! Както и 0.93% АРГОН. Дишането на чист кислород е води до смърт! Има важен баланс в атмосферата и всичко е перфектно изчислено и нагодено така че цялата еко система да работи. Както животните така и растенията да имат храна и всичко да се рециклира автоматично. Всяка една намеса от наша страна в еко системата може да бъде катастрофална.
  • #3
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Когато използваме горива ние на практика консумираме кислорода в атмосферата които растенията са произвели чрез фотосинтеза. Тоест колите ни изяждат това което ни поддържа нас живи. А когато извличаме въглероден диоксид от атмосферата да го превърнем в течно гориво ние на практика лишаваме растенията от храна. Без растения няма кислород. Тоест и в двата случая нашите действия са вредни и нарушават баланса в еко системата когато се извършват в големи мащаби навсякъде по света.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Няма значение колко е. Лятото имаме огромен излишък от слънчев ток. Та дори 100кВ ток за 1 кВ гориво да е пак е нещо. Иначе се "изхвърля" този ток. Все ще е складиране за енергия за зимата когато има недостиг.
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    А защо не кажат с колко киловатчаса се получава 1 литър гориво?