IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota планира да счупи производствения си рекорд

Японският концерн предвижда да сглоби 10,2 млн автомобила през тази година

Toyota планира да постави рекорд през тази година с 10,2 милиона автомобила, произведени по целия свят. Според изданието Nikkei Asia, се очаква около 3,4 милиона автомобила от марките Toyota и Lexus да бъдат сглобени в японските заводи на концерна и около 6,8 милиона извън страната. Спрямо 2022 г. ръстът на производството ще бъде съответно 30% и 10%.


Toyota


През първите седем месеца на 2023 г. Toyota Motor е произвела 5,7 милиона автомобила, което е с 12% повече от година по-рано. От август до декември компанията планира да сглобява средно по 900 000 автомобила на месец.

Ако въпреки проблемите с доставчиците Toyota успее да постигне целта си от 10,2 милиона автомобила, то 2023 г. ще бъде рекордна за компанията. Предишното постижение от 9,05 милиона беше през 2019 г. През миналата година на компанията липсваха около 30 000 автомобила, за да постигне същия резултат.

Средносрочният план на групата предвижда приблизително 10,7 милиона превозни средства през следващата година и около 11 милиона през 2025 г. Планира се вътрешното производство да се увеличи до над 3,5 милиона единици до същата година.

Toyota демонстрира и високи продажби на хибридни автомобили – 60% от световните продажби. Според прогнозите на GlobalData през 2025 г. световното търсене на хибриди ще достигне 8,06 милиона. Това е с 85% повече от 2022 г., когато са продадени 3,7 милиона хибрида.

Що се отнася до електрическите превозни средства, до 2026 г. Toyota планира да продава 1,5 милиона годишно. От януари до юли тази година компанията е продала само 50 000 електрически превозни средства. В същото време, благодарение на години на усилия за намаляване на разходите, печалбите на Toyota от хибриди се повишиха до нивото на бензиновите автомобили. Компанията може да използва средствата, спечелени от продажбата им, за да подкрепи стратегията си за развитие на електрически превозни средства.


0 от 500
  • #18
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тойота води. Всички останали догонват.
  • #17
    5 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    Знаех си че коментарите тук няма да ме разочароват :)
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За 25 години успели да изравнят разходи/печалби между бензин и хибридни. Доста "обнадеждаващо" за електро
  • #15
    1 rate up comment 2 rate down comment
    до 11 ( преди 1 година )
    Откога, миличък, 2,22 е "значително повече" от 1,9? А на другия ти въпрос можеш да си отговориш сам, ако добре прочетеш какво съм написал и си размърдаш малко двете мозъчни клетки.
  • #14
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 1 година )
    И не, никой не казва че е toyota ще фалира. Ще стане нещо подобно на изравняването на цените на електромобилите и ДВГ. Незнайно защо си мислите, че изравняването ще стане защото електромобилите ще поевтинеят и ще стигнат цените на ДВГ. Също както вярвате, че продажбите на toyota и Tesla ще се изравнят, когато Тесла започне да продава по 10 милиона. Всъщност двете неща са взаимосвързани. Когато цените се изравнят, toyota няма да има какво да продава и продажбите ще паднат. Но няма да спрат!
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 1 година )
    До 8: "Пък тия дето най-се развиват напред и всеки месец продавали най-много автомобили от модел, пак ще са с 10% от продажбите на бавно загиващите!" Като си заговорил с числа, пропускаш един много важен момент. Toyota преди 10 години също продаваше по 10 милиона автомобила годишно, но тогава тези за които говориш, продаваха 0,3% от продажбите на toyota. 10% от продажбите правеха през 2021 година, А тази година само с един модел ще направят 10% от продажбите на toyota.
  • #12
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    днес е хубав ден за ватманите излезе новата тесла модел 3 ще има поне 100 коментара за фугите падащи прозорци кофти плястмяса пукнатини по корпуса малкия пробег и пътуване до морето с две нощувания и всичко в този дух carwow https://youtu.be/gQ6zIHHMlSs?si=q59sGzk0Qa8LUEOo
  • #11
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 10: Сравняваш хибридите на Тойота с електромобилите на цялата автоиндустрия и на базата на това какъв точно извод правиш? Тойота за поредна година ще произведе значително повече хибриди отколкото най-големия производител на електромобили - електромобили. Това е истински важният извод.
  • #10
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Високи продажби на хибр. авт. 60% от св. продажби... с 85% повече от 2022 г., когато са продадени 3,7 млн. хибрида." За сравнение, глобалните продажби на чисти електромобили тази година се очаква да стигнат 11 млн. Значи горка Тойотка се хвали, че продава 2,22 млн. след 20 г. развитие на "технологията на бъдещето", а електромобилите, които "клиентите не искат", продават само 5 пъти повече. Много жалко, Тойотке. За 20 г., не едва прекрачва прага на 20% хибридизация на собствената си гама.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    ти от ирония разбираш ли бе геврек!? Или си от тия новозавършилите дето могат да четат но не могат да асимилирт прочетеното!