IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е виновен за пожара на кораба Fremantle Highway?

Оказва се, че всичко 500 електромобила на борда са в добро състояние

Електрическите превозни средства, превозвани от кораба Fremantle Highway, който се запали миналия месец край бреговете на Нидерландия, са в добро състояние. Това съобщи Automotive Logistics, цитирайки Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на Boskalis Salvage Company, която организира пътуването на морския съд.


Fremantle Highway


Говорейки пред нидерландската преса, Бердовски каза, че 500-те електрически превозни средства „изглеждат в добро състояние“ и са „напълно мобилни“. Според местните медии четирите долни палуби на товарния кораб (от общо 12) са останали непокътнати и това е мястото, където са били разположени колите, захранвани с батерии.

По-рано беше съобщено, че корабът е превозвал близо 3000 превозни средства, но в доклада на Automotive Logistics е посочено по-голям брой – 3700. Това са модели на Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz, транспортирани от Германия към Египет. Първоначално също така се твърдеше, че пожарът е възникнал в близост до електрическо превозно средство, чиято марка и модел не са посочени.


Fremantle Highway


След пожара товарният кораб беше изтеглен до пристанище в Нидерландия, където в момента се изпомпва петрола, за да се намали всякакъв риск от разлив. Очаква се Fremantle Highway да остане там до 14 октомври, когато ще трябва да бъде преместен на друго място или бракуван заедно с колите на борда. Като се има предвид това, не е ясно как точно ще бъдат извадени останалите автомобили, като Бердовски каза, че има риск от възобновяване на пожара:

„Не бихте искали колите да се запалят отново по време на процеса на движение и цялата мизерия да започне отначало. Освен това тези коли имат заредени с високо напрежение батерии, което може да бъде изключително опасно“, коментира Бердовски.


Fremantle Highway


Международният съюз за морско застраховане (IUMI) заяви след първоначалната проверка на кораба, че към днешна дата „няма доказателства, че пожарът е причинен от електрическо превозно средство на борда". Fremantle Highway се запали на 25 юли, докато плаваше на север от Амеланд в Северно море. Пожарът уби един член на екипажа и рани няколко други на борда.


0 от 500
  • #36
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Варненският ( преди 8 месеца )
    Наскоро изгоря една Тесла 3 във Варна,аз на очите си ли да вярвам или на един сектант като тебе.Майната и на Теслата,лошото е че запали и други автомобили паркирани наблизо.
  • #35
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 34."Чукча писател, не читател.То е написано,пожара е започнал от електромобил." Ето още един на който ВЯРВАНИЯТА са му по-силни ОТ КОЙТО И ДА Е ФАКТ НА СВЕТА и дори всички факти заедно. Толкова е сигурен в митовете за електромобилите, че е прочел само заглавието и по принципа крадеца вика дръжте крадеца, кара останалите да четат. А в статията от ясно по-ясно пише че на палубите на електромобилите не е имало пожар ВЪОБЩЕ. Няма запалени електромобили. Всички са непокътнати и се движат.
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Фен ( преди 8 месеца )
    Чукча писател, не читател.То е написано,пожара е започнал от електромобил.
  • #33
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 месеца )
    Не вдяваш ли разликата между двайсет годишен таралясник запалил се при катастрофа и самозапалващи се чисто нови електромобили още при превоза?
  • #32
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 33. Видя ли графиката която пуснах? Най-много пожари на кораби е имало през 2013 година. Да си спомняш новини за горящ кораб тогава? Имаш ли представа само в България от 2 милиона автомобила колко са изгорели за последния месец? Повече бройки отколкото за цялата 2023 година са изгорели от 5 милиона Тесли. Няколко пъти повече. Днес за колко пожара прочете в България? Бърза справка показва един изгорял ТИР и няколко автомобила, в различни части на България. Само днес, а ти не чул ни видял!
  • #31
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Кога започнаха новините за горящи кораби?Когато започнаха да превозват електромобили. Норвежка компания отказа да превозва електромобили, очаквайте други да ги последват.
  • #30
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Ангел ( преди 8 месеца )
    В Гърция електрически коли не ги качват на фериботите.
  • #29
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ангел ( преди 8 месеца )
    Кой предизвика пожара,електрическа кола.
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 8 месеца )
    До 27.Аз си имам гараж.Гледам комшиите не паркират да Теслата,местят си колите по далечко.Кабела виси опасно от терасата,дали е законно?
  • #27
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 месеца )
    Турбо,внимавай комшията с Теслата да не паркира до теб.Аз не бих си рискувал колата.