IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda ще продава дизели, докато хората ги искат

Японците са убедени, че на някои пазари такива коли ще продължат да се търсят

След скандала с манипулираните двигатели на Volkswagen през 2015 г. търсенето на дизелови автомобили непрекъснато намалява. През миналия месец те дори записаха по-слаби продажби в Европа от електрически коли, което се случва за първи път в историята. Това обаче не означава, че автомобилните производители ще се откажат от тях.


Mazda


Японската компания Mazda обяви, че ще продължи да предлага дизелови модели, докато хората ги искат. През миналата година Mazda пусна на пазара два нови редови шестцилиндрови двигателя, като един от тях беше 3,3-литров дизел с турбокомпресор. В Европа той се предлага за CX-60, където е част от мека хибридна система и развива 251 к.с.

„Ако клиентите ни искат дизели, стига да можем да спазваме разпоредбите за емисиите по ефективен начин, ние ще продължим да им ги предоставяме. Търсенето на такива двигатели отслабва и може да не се увеличи, но ние ще продължим да доставяме дизелови мотори на пазарите, които ги идкат – коментира продуктовият мениджър на Mazda CX-90 - Мицуру Вакие, цитиран от CarExpert.

Именно CX-90 е друг нов SUV на Mazda, който се продава с 3,3-литровия турбодизел, като този вариант се предлага в Австралия. Неговите задвижващи агрегати са идентични с тези на CX-60, който е предназначен за Европа. Двата SUV-модела споделят една и съща платформа с надлъжно разположение на двигателя, като се предлагат както със задно предаване, така и със задвижване на четирите колела.


0 от 500