IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е факт: Ще се конфискува колата за алкохол и наркотици

Промяната в Наказателния кодекс мина тихомълком на 28 юли, но вече започва да предизвиква протести

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ.
    
    
наказателен кодекс, алкохол, наркотици, отнемане
    
       
След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:
- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.
   
    
шофиране-с-алкохол-2
   
       
При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица. "Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира фейсбук страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.
   
      

 

0 от 500
  • #15
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Абсурдно е да те вкарат за повече години в затвора, защото си карал пил, отколкото, ако си направил непредумишлено убийство. Живеем в абсурдистан. В същото време пияните и дрогирани деца на политици и мастити бизнесмени ще газят наред и законите за тях отново няма да важат. Ще важат за бай Пешо, който е пил 2 ракии в кръчмата на село. Не е правилно и не го оправдавам, но се замислете кое е по-опасното и кое трябва да се накаже по-строго. Пиян и дрогиран в града или пийнал на село.
  • #14
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Ясен ( преди 9 месеца )
    Всички знаем, че нещата в ръцете на българският съд, който не е справедлив, истински честен, безпристрастен, неподкупен, означава че всичко в загубено в полза на дебелите пачки, гуши и вратове. Закона е противоконституционен така написан и може да се атакува в конституционният съд.
  • #13
    12 rate up comment 3 rate down comment
    до #13 ( преди 9 месеца )
    Явно си от жълтопаветния планктон, щом си с толкова големи умствени дефицити и не можеш да осъзнаеш как могат да се случат нещата. Да ти го обяснявам няма смисъл, защото така или иначе няма да го разбереш. Ще ти подскажа само, че едно от най-важните неща е да започнат да се възпитават децата още от малки на различни неща, които при теб очевидно ги няма. Освен всичко, трябва да бъде преборена корупцията. Тези нови глоби не плашат хората с пари и влияние. Те са само за простосмъртните. Схвана ли?
  • #12
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Алекс ( преди 9 месеца )
    до #8 - в Гърция, както и в Бг е разрешено шофирането с 0.50 промила алкохол в кръвта. Там конфискацията на автомобила е временна, докато не си заплатиш глобата. Гърците, по селата карат доста често след употреба на алкохол, което не е никак добре. Полицаите правят хайки и не прощават. Не са подкупни. Това е реалността в Гърция.
  • #11
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Щхсх ( преди 9 месеца )
    #10 въобще няма нужда да се коментира. Чува от някъде 2-3фрази, препълнили мозаичния потенциал и въртени, като грамофонна плоча. #9 една идея по голям потенциял за повечко наизустени фрази. Все пак нека се напънем и разберем от твоята уста, как ще се предотвратят тези нарушения в зародиш , без помощта на споменатия от теб народ? Като до всеки джокащ огнена вода се зачисли фурашкаджия? Нещо друго? ....
  • #10
    13 rate up comment 3 rate down comment
    FenIX ( преди 9 месеца )
    А какво става ако пияния кара кола под наем, кола на познат или както е масово - колата е на лизинг и реално е на лизинговата компания?
  • #9
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Пешо ( преди 9 месеца )
    Съгласен съм с промяната единствено глобите ми се виждат ниски и това, че пак съда ще решава дали да отнеме колата, тоест тук се оставя вратичка на скъпите возила на мой и твой човек съда да реши дали да ги отнема, а пак обикновения бай *** ще го яде. Закона трябва да е ясен над 1.2 промила, отнемат автомобила задължително. Също тези които пушели трева се оплакват, че след седмица и показва все още, еми кой ви кара да пушите, това си е наркотик и е забранен, всеки си носи отговорността.
  • #8
    19 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Диктатурата е в ход! Фашизмът се заражда с пълна сила. С подобни мерки, които уж са в полза на хората се прокарват пъклените им планова за тотален контрол.
  • #7
    26 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Поредните димки за отвличане на вниманието. Държавата е вдигнала бял флаг. Не се предприемат никакви мерки, за да не се допускат подобни нарушения, а в същото време всики видове наказания и глоби се вдигат. Няма лошо да се вдигат. аз съм ЗА да се наказват нарушителите с цялата строгост на закона. Обаче мерките са само от едната страна. Мачкат народа с какви ли не глоби и закони, а държавните органи нехаят и не им пука да си влязат в ролята и да се предотвратяват в зародиш тези нарушения.
  • #6
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 5 Пробвай да караш леко пийнал в Гърция и глей, как ти конфискуват возилото!