IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е факт: Ще се конфискува колата за алкохол и наркотици

Промяната в Наказателния кодекс мина тихомълком на 28 юли, но вече започва да предизвиква протести

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ.
    
    
наказателен кодекс, алкохол, наркотици, отнемане
    
       
След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:
- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.
   
    
шофиране-с-алкохол-2
   
       
При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица. "Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира фейсбук страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.
   
      

 

0 от 500
  • #35
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Баба меца ( преди 8 месеца )
    Едно смислено нещо родено в парламента! БРАВО! Интересно обаче колко *** скочиха против това и започнаха да ми обясняват как някой ако блъснел нарочно, ако не блъснел, ако било ТИР за 200 бона и ако било служебна кола... нека да почнат да им ги конфискуват, пък после да си търсят правата като не им харесва ... законът е идеален, пропуските в него са без значение, важното е че ХВАНАТ ЛИ НАДРУСАН ПИЯНДУРНИК - ОСТАВА БЕЗ КОЛА - И ТОЙ И АЛЧНИЯТ БАЙ-*** ДЕТО ГО Е НАЕЛ НА РАБОТА! :) Браво !!!! ...
  • #34
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Дм6263 ( преди 8 месеца )
    Ако си хванат на място да шофираш с 5 вида наркотици, и ако си пушил марихуана преди няколко дена, подлежиш на същото наказание?? Много добре знаем кои хора не ги касае този закон заради корупцията. Всички мразим дрогирани и пияни шофьори, и реално новите закони са адекватни, но ще засегнат и много невинни заради измамни тестове и несправедливост.Освен това е крайно време да се легализира марихуаната в България, и да влезе на пазара вместо да се въртят големи суми на черния пазар от висшестоящи.
  • #33
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Te4o ( преди 8 месеца )
    Екстра, най-накрая да вкарат конфискацията.
  • #32
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Усещам, че много от коментиращите са се поизплашили.
  • #31
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Мемфис ( преди 8 месеца )
    Не ме разбирайте погрешно, недопустимо е да караш употребил алкохол, ноЗнаем какво става в нашата корумпирана ***! С този закон се премахва тавана на рушветите на милиционери, проглокори и съдии! Направо ги пишете в графата на милионерите / не, че голяма част от тях отдавна не са в тази графа/.
  • #30
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Управниците ни живеят в някаква паралелна вселена. С всеки нов закон го доказват. Ясно ми е, че с всеки проекто закон вземат допълнително пари, а ако го приемат още повече, но толкова обратното на острото закони никога не е имало. Тея копаят дъното много яко. Да ти вземат кола, която не е твоя е все едно да ти вземат апартамента, който е на хазаина ти, защото си нарушил ти нещо. Това обаче не е нищо. Ако приемат закона за домашното насилие ще стане страшно. Всяка може да те обвини във всичко.
  • #29
    2 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 8 месеца )
    Спарк си имат правила дори за над 0.0 промила, просто може би ще ги обновят спрямо новия закон.. А не сте прочели ситния шрифт повечето коментиращи: "а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му", така че има как и като не е твоя колата, да се увътриш пак с доста. Лошото е, че човек и да внимава и реално да не е виновен, ако попадне на някой с връзки, каквото и да е станало, да го пишат виновен и да трябва той да плаща. Чел съм за такива случаи.
  • #28
    4 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX #27 ( преди 8 месеца )
    Не само лизингови те компании - какво става ако вземеш рента кар или Спарк и те хванат пиян? Конфискуват колата и после и да те съдят и тн. ще минат години преди да получат нещо а през това време колата им вместо да им носи печалба ще стои на паркинга на МВР.
  • #27
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    още до края на годината лизинговите компании ще обявят фалит поради конфискация на автомобилите ама нали трябва да се правим на умни в парламента лизинговите компании да те съдят ами гол си като пушка всичкото имущество на децата заплата на джоб да духат супата
  • #26
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    след конфискация следва и закон на линч нали всички това искате обществото да влезе в съда ами сега в такива филми ще ви вкарат вашите избраници че заради употреба на предписани и употребявани медикаменти пешком ще ходите и ще се обеснявате в съда че нямате сестра до доказване на противното и с какво е виновен предметът а защо де не се конфискува жилището или други материални активи каквито са хората такова и обществото отнемане правото да се управлява ппс и мпс е достатъчно наказание