IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вече е факт: Ще се конфискува колата за алкохол и наркотици

Промяната в Наказателния кодекс мина тихомълком на 28 юли, но вече започва да предизвиква протести

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ.
    
    
наказателен кодекс, алкохол, наркотици, отнемане
    
       
След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:
- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.
   
    
шофиране-с-алкохол-2
   
       
При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица. "Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира фейсбук страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.
   
      

 

0 от 500
  • #25
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До: Enzo Всъщност, ако колата не е твоя пак я конфискуват, но можеш да я откупиш на пазарната й цена. с други думи си погасяваш лизинга предсрочно, като заплащаш остаъка от вноските. Яко а, а може би е по-добре след резултата от кръвните тестове, с което бих се съгласил, че на дрогирани ипияни шофьори трябва да се отнема автомобила, който управляват, ако си го предоставил на такъв си е твой проблем. Но, това да не става след тестване с дрегер, а след кръвен тест!
  • #24
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Enzo ( преди 9 месеца )
    Колата - на лизинг и точка по въпроса. Като изтече лизинга - придобиваш, продаваш и влизаш в нов за нова кола. Така хем караш все нова кола, хем тоя проблем за теб не съществува.
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Това с вдигането на глобите и наказанията нали знаете какво означава? Както винаги това се прави не за благото на народа, а за да скочат рушветите за ченгетата и всички по веригата. Примерно до сега, ако си давал 50 лв. сега ще трябва да се бръкнеш за 100 лв. Ако попаднеш на неподкупно ченге ще трябва да кихаш на адвокат и съдия повече от досегашното или на доктор, който да каже, че е сгрешена пробата. Объркали са и сестрата е сложила кръвта в стара и замърсена епруветка.Пробата става невалидна.
  • #22
    9 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    Само че в държавата, в която живеем, тези неща няма да са приложими към всички и ще изгорят много случайни хора, а неслучайните ще си бръмчат пак без никой нищо. Ставам свидетел как се пънат разни момци пред полиция, включително нагло минаване на червено, ама шапкарчетата си седят и си пият кафенцето без грам реакция.
  • #21
    13 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    Аз съм за конфискация и ритуално унищожаване на коли, които са преправени да пъp*дят повече или да замърсяват повече от обявеното в талона (сещате се - тези с махнати катализатори и филтри), както и тези, които си пъp*дят много силно така излезли от завода, но гаменчето, което ги кара, не се съобразява да си я включи на по-тих режим (нещо, което повечето от тези пъp*eлници трябва да имат) и така тормозят хората. Също така за опасно шофиране, дрифтене, каране на зиг-заг между колите и т.н.
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Българин ( преди 9 месеца )
    Кви са тия глоби? От 200 до 1000.Смешно е . 4 пържоли 500 лв.
  • #19
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Защо ? питам ! ( преди 9 месеца )
    Недомислен закон, ако колата не е собственост на ***, която я кара какво правим? Ако *** е с пагон какво правим ? Колко *** с пагони са хванати и вкарани където трябва ? Защо синове/отрочета и всякаква *** (на пагони, селски кметове и т.н. подставени лица) си прави каквото иска (особено в провинцията) безнаказано и обикновения човек бива тъпчен ( без да му се позволи дори да се оплаче някъде, тъй като подкупните институции служат в полза не селския кмет и т.н. ) ? Защо А ?Защо?
  • #18
    16 rate up comment 0 rate down comment
    ИСТИНА Е ! ( преди 9 месеца )
    Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните проглокори, съдии и полицаи. ЕДНО НЕЩО, КОЕТО ДА СТЕ НАПИСАЛИ ПРАВИЛНО И ДА Е ИСТИНА !
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Иванов ( преди 9 месеца )
    Добро утро пенке ле аз откога призовавах за това да се конфискуват колите им,и не само това хванеш ли го с друга кола незабавен арест от няколко години за респект а колата на другия пак конфискация и солена глоба и ще се види как ще спрат тези джигити
  • #16
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Бончо! ( преди 9 месеца )
    Много добре крайно време беше но нека държавата да си реши проблема с кръвните изследвания за наркотични вещества