IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo е заплашен с бойкот в родината си заради... Русия

Концернът Geely, който е собственик на шведския производител, е сочен за „спонсор на войната в Украйна“

Шведският производител Volvo може да бъде бойкотиран в родината си, тъй като концернът. Geely, който е негов собственик, продължава дейността си в Русия, като плаща данъци там. Заради дейността си китайският производител беше включен от Украйна в списъка на „спонсорите на войната“.


Volvo


Възможността са бойкот се обсъжда от Министерството на отбраната и от администрацията на Гьотеборг, където е централата на Volvo Cars, съобщава местният вестник Dagens industri. Според информациите, „проблемът вече е национален, като се търсят варианти за неговото разрешаване".

В отговор на съобщенията за възможен бойкот в Швеция ръководството на Volvo заяви, че съчувства на засегнатите от конфликта в Украйна и припомни, че компанията е спряла дейността си в Русия през февруари 2022 г., като е затворила дъщерните си дружества в страната.

„Volvo продължава да спазва законите и разпоредбите на Швеция и ЕС, но не може да коментира решенията и действията на други компании, включително и на акционерите“, се казва в изявлението на компанията.

През 1999 г. подразделението за леки автомобили на Volvo Cars беше поето от Ford, който го препродаде на Geely през 2010 г. През 2017 г. китайският автомобилен гигант инвестира 3,25 млрд. евро в производителя на камиони AB Volvo.


0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    "Заради дейността си китайският производител беше включен от Украйна в списъка на спонсорите на войната."-------------Не са се сетили да правят като американците и германците- първите смениха имената на руските си клонове и продължават да продават инкогнито, а вторите смениха латиницата с кирилица. И ето че хем продължават да си въртят бизнеса в Русия, хем вече не са "спонсори на войната".
  • #6
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Striker ( преди 10 месеца )
    "Шведският производител Volvo" - Volvo не шведски, не е и производител. Имат развоен център с няколко десетки души в Швеция. Всичко останало се произвежда в Ковидландия. Така, че едва ли на тея шведи им пука много-много дали ще фалира или не. Виж Волво Тръкс наистина имат производство в Швеция, те за щастие не са китайски.
  • #5
    21 rate up comment 15 rate down comment
    до 4 ( преди 10 месеца )
    Има една тънка разлика че китайците финансират агресора докато почти целия останал свят финансира защитаващата се страна.
  • #4
    18 rate up comment 24 rate down comment
    Баси наглостта ( преди 10 месеца )
    Всеки ден изпращат милиони във вид на оръжие в Украйна но не спонсорират войната а мира. Нема думи да се опише ЕС наглостта и безочието
  • #3
    12 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 10 месеца )
    Типичен пример за глупост - да месиш политиката в икономиката. Ми ОК, да го фалират и да гледаме няколко десетки хиляди шведи безработни. Глупостта е страшно нещо!
  • #2
    13 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Еврожендърите си разпродадоха бизнесите на китайците и сега ще реват.
  • #1
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    А такаа нека предоставят избор на китайците. Мисля, че е предрешено кой пазар ще изберат ако се наложи естествено жендърския а не великия болшой пазар :D