IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Джереми Кларксън подкрепи Украйна с пикапи

Машините със задвижване 4х4 ще помагат за евакуация на цивилни от военни зони

Известният британски водещ и журналист Джереми Кларксън подкрепи Украйна във войната срещу руските окупатори. Заедно с група съмишленици бившият водещ на предаването Top Gear организира събирането средства и закупуването на висосопроходими пикапи, които трябва да помогнат за евакуацията на цивилни от зоните на военни действия.


пикапи


Всъщност, инициативата за акцията е на украинец, живеещи във Великобритания. Виктор Зайченко и съпругата му Люси се занимават с пчеларство във ферма в Оскфордшир, като са имали намерение да пътуват за Украйна през март, но нападението на руските войски е осуетило плановете им.

Именно Зайченко и жена му подемат инициативата, в която се включват Кларксън и партньорката му Лиза Хоган. Акцията получи името JustGiving, като е подкрепена от много хора на Острова и само през първата седмица бяха събрани 45 000 лири. С тях е купен първият пикап с 4х4, който е трябвало да бъде изпратен в Украйна още през април.


пикапи


Кампанията обаче бързо се разраства, като в подкрепя на каузата се включи и вестник The Guardian, откъдето съобщиха, че дарения са направени от читатели от 180 държави по света. Така бяха закупени общо 3 автомобила, които днес пристигнаха в Украйна като част от хуманитарен товар и са на натоварени със стоки от първа необходимост.

В същото време, във Великобритания акцията продължава, като Кларксън е категоричен, че това е „най-малкото, което може да се направи, за да се помогне на воюващия за свободата си украински народ“.


пикапи

0 от 500