IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Lada ще се казва Iskra и ще е готова догодина

Заради липса на работна ръка заводът АвтоВАЗ ще наема затворници

Руският завод АвтоВАЗ ще свали модела Lada Granta от производство след 2026-2027 г., като ще бъде заменен от ново семейство автомобили с име Lada Iskra, информира ръководителят на компанията Максим Соколов пред репортери на Петербургския международен икономически форум (SPIEF).

 

lada-granta

 

Производството на Lada Iskra е планирано да започне в края на 2024 г., а продажбите ще стартират през първото тримесечие на 2025-а. Моделът Iskra ще бъде с по-големи размери от своя предшественик, като ще бъде проектиран на платформата Grants (CMF - B), наследена от Renault, а дизайнът ще повтори сегашния флагман на АвтоВАЗ - Lada Vesta. Моделът ще се предлага във версии седан, комби, както и крос-кънтри.

АвтоВАЗ вече започна пътни тестове на Lada Iskra. Компанията защити правата върху името Iskra още през 2020 г., заедно с още пет наименования - Alta, Mira, Avira, Sfera и Aura.

 

Lada X-Cross 5

 

На SPIEF АвтоВАЗ представи още един нов автомобил - компактния кросоувър Lada X-Cross 5, който е оборудван с 1,5-литров турбо двигател с мощност 160 к.с. и седемстепенна роботизирана трансмисия. Продажбите му ще започнат в края на това лято. Ще има две нива на оборудване, а сред стандартните са системи, които моделите на Lada не са имали преди - асистент за аварийно спиране, система за контрол на умората на водача и круиз контрол.

Същевременно във връзка с плановете за увеличаване на производствените обеми и поради липса на работна ръка, АвтоВАЗ възнамерява да наеме затворници за работа в завода.

 

Завод Автоваз

 

„В момента се разработва подбора на кандидати“, се казва в съобщение на Федералната служба за изпълнение на наказанията за Самарска област. Компанията има нужда от 19 вида специалисти, по-специално за механични монтажни работи, оператори на металообработващо оборудване, ковачи-перфоратори и бояджии. Според Интерфакс подобен вариант за привличане на персонал е бил разглеждан и по-рано, но все още не е реализиран.

В момента АвтоВАЗ произвежда версии на Lada Granta, Lada Niva Legend и Lada Niva Travel. През март тази година започна серийното производство на Lada Vesta NG. Пилотното производство на e-Largus е планирано за края на годината.

 

 

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    F-off ( преди 1 година )
    Я цензура.....НОВО ИМЕ- СЪЩАТА KOЧИHA!!!!
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    F-off ( преди 1 година )
    Ново име- все същата *** ...
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    С Лада до Ада ( преди 1 година )
    ...който си купува такава Лада, първо да погледне дали в багажника няма скрит пандизчия от поточната линия, значи... Самочувствие на империя и покритие на колония е типичната диагноза на Путлерландия!
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Новината от преди седмица: "Шефът на най-голямата руска банка Сбербанк, Герман Греф, не успя да запали новата Lada Aura. Това стана на представянето й от изпълнителния директор на АвтоВАЗ Максим Соколов...."
  • #5
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    "а продажбите ще стартират през първото тримесечие на 2025-а." А дали ЩЕ я има Русията дотогава? Дали заводът АвтоВаз ще е руски? ЩЕ видим!
  • #4
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Обобщение на положението в Московия - няма работна ръка, защото си изпратиха мъжете на сигурна смърт, а образованите избягаха. В същото време няма кой да купува, защото са или мъртви, или избягали. И накрая, няма с какво да купуват, защото всички пари отиват за загубена война.
  • #3
    19 rate up comment 2 rate down comment
    сТалин ( преди 1 година )
    Ще,ще,ще.. ще падне капитализма,ще дойде комунизъм с човешко лице,ще бием НАТО,ще е има ток без режим,ще има бензин без талони ,ще има нова лада без да се чака 20 год......щото никой няма да я дочака !! Да живей пУтинчо ,той ще ви оправи !
  • #2
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нова Лада - разбирай вече няма да е на 20 годишна платформа, а на 15. И новия руски двигател всъщност е китайски. Като добавиш че работната ръка ще е от затворници без никакви познания или умения картинката стана пълна.
  • #1
    4 rate up comment 22 rate down comment
    стаа ( преди 1 година )
    По-добре е от неудачия