IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всички „опростени“ Lada Granta се връщат в завода

Причината е липсата на системи за сигурност, въздушни възглавници, климатици

Националният автомобилен съюз (НАС) в Русия изпрати писмо, подписано от неговия президент Антон Шапарин, до генералния директор на АвтоВАЗ - Максим Соколов с предложение за изтегляне на всичките продадени по-рано автомобили Lada Granta в „опростената“ версия, съобщиха руските медии.

 

Lada Granta

 

Поради недостиг на компоненти, вследствие на санкциите срещу страната, компанията беше принудена да започне производство на автомобили без въздушни възглавници, климатици и голям брой системи – ABS, EBD, BAS, ESC, TCS. Според НАС експлоатацията на автомобили с такова лошо оборудване крие заплаха не само за комфорта, но и за пътната безопасност.

Решението, предложено от съюза, е да се изтеглят опростените автомобили Lada Granta и да се преоборудват с достъпни системи за сметка на АвтоВАЗ, за да се подобри безопасността. Не се съобщава обаче колко такива коли трябва да бъдат върнати в завода.

 

Lada Granta-4

 

След възобновяването на производството миналото лято, АвтоВАЗ за първи път произведе автомобили във версии без тези системи. След пренастройване на веригите за доставки част от оборудването се върна към серийните Lada - например Lada Granta започна отново да се оборудва с въздушни възглавници през септември, а Lada Niva с климатик се появи през октомври.

Същия месец производството на най-простите версии на Lada Granta беше преустановено. Въпреки това от НАС смятат, че както вече продадените, така и все още в складовете на дилърите, автомобилите с липсващи системи представляват потенциална опасност.

 

Lada Granta-3

 

Антон Шапарин каза, че не става въпрос само за тежестта на последствията от инцидент, в който Lada може да попадне без въздушни възглавници и ABS. Според председателя на съюза дори кола без климатик може да се счита за опасна, защото топлината води до повишена умора и разсейване на вниманието на водача.

Затова НАС предлага на АвтоВАЗ да изтегли всички „антикризисни“ превозни средства, включително всъдеходите Granta и Niva, и да инсталира на тях липсващото оборудване.

 

Lada

 

Сега някои от всички тези системи започнаха да се инсталират на произведени автомобили. Въпреки това, пуснатите по-рано автомобили, без цялото това оборудване, не само се движат по пътищата, но все още се продават. Предлага се също така да се организира такава кампания за Lada Niva Legend и Lada Niva Trav.

Vesta NG е следващият нов модел на AvtoVAZ, като производството беше възобновено в началото на годината, а първите автомобили ще се появят при дилърите през май. Очаква се във Vesta да има ABS, две въздушни възглавници и климатик в основния пакет.

 

 

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    Изобщо не се връщат.Това е само предложение.От завода заявиха,че няма да стане.
  • #7
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 3,от вече над 33 години нашата въобще не е отражение на тяхната,защото тяхната се промени адски много след 2000 година към все по-добре и по-добре,а нашата потъва в бездната на изчезването благодарение на тези с които сме се фанали и робуваме.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 2,ето това което си пропуснал да прочетеш и проумееш,а пишеш на нгро като последен т.ъ..анар:Решението, предложено от съюза, е да се изтеглят опростените автомобили Lada Granta и да се преоборудват с достъпни системи за сметка на АвтоВАЗ, за да се подобри безопасността.
  • #5
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Интериора прилича на Форд Ка от 90те години. Червените конци къртят! Вероятно е расов екземпляр 1,3 115 кс...
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Онуфри ( преди 1 година )
    За първи път виждам лада св дифузьор, карбон и обшит в червено волан. И дисплей има ! Леле , това май е най-яката Лада, правена досега.
  • #3
    19 rate up comment 6 rate down comment
    v-1 ( преди 1 година )
    Да наистина е отражение на държавата им. Само, че за съжаление и нашата държава е отражение на тяханата поради ред причин, и това е наистина тъжното.
  • #2
    22 rate up comment 8 rate down comment
    Striker ( преди 1 година )
    Пълно отражение на псевдо-държавата на ***.
  • #1
    26 rate up comment 7 rate down comment
    пУТИН ( преди 1 година )
    Каквото сам си надробиш,никой друг не може да ти направи !