IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как производителите умишлено поддържат високи цени на колите?

Високите маржове изместват предишните приоритети за обем на производство и висок пазарен дял

Автомобилните производители измислиха подъл начин да поддържат цените на колите си високи, като прибягват до умишлен престой на конвейерите и в складовете и така създават изкуствен дефицит на автомобили. Така те губят от продажби и пазарен дял, но запазват печалбите си високи, информира Businessinsider.

 

Rouge Electric Vehicle Center_12

 

В разгара на пандемията от коронавирус производителите свикнаха да получават високи цени. Тогава дилърите не можаха да се сдобият с достатъчно машини поради ограничения на предлагането вследствие на недостига на микрочипове. Този период обаче отминава, но компаниите са намерили начин да поддържат нивото на цените и големите печалби за всяка кола.

Анализатори на Deutsche Bank са установили, че Ford, GM и Stellantis са имали съответно 63, 47 и 69 дни престой на налични автомобили, а средната стойност за предлагане в индустрията е 35 дни.

Освен това експертите забелязват, че най-евтините конфигурации на колите се изтеглят от пазара, което кара клиентите да плащат повече. А и в добавка самите колите поскъпват, но фирмите са по-малко склонни да актуализират моделите, спестявайки пари.

 

Автомобили на склад

 

„Някои компании се стремят да управляват активно нивата на запасите с планирани престои, както се вижда от производствените заводи GM във Форт Уейн, допълват анализаторите. Умишленото затваряне на заводи за кратки периоди може да бъде начин да се ограничи броят на наличните превозни средства. Въпреки, че нивата на складовите наличности са се повишили значително през последните месеци, анализаторите прогнозират, че цените няма да се върнат на предишните нива.

„Опитът с COVID показа както на автомобилните производители, така и на дилърите, предимствата от по-високите маржове и намалените продажби - казва Карл Брауер, изпълнителен анализатор в iSeeCars.com пред Insider. - Подозирам, че има осъзнаване, че наличието на по-малко купувачи с пари има своите предимства. Поне в близко бъдеще.“

 

opel-astra-produktion-ruesselsheim

 

Така производителите на автомобили искат да запазят възможности за купувачите стеснени и целят да няма натрупване на запаси от коли. Това е ненормално, особено за американската автомобилна индустрия. Преди производителите даваха приоритет на обема и пазарния дял, но сега това е за сметка на печалбите, допълва изданието.

Според Ед Ким, президент и главен анализатор в автомобилната изследователска компания AutoPacific, купувачите не трябва непременно да виждат малките наличности на някои производители като сигнал за голямо търсене на превозно средство, за което ще трябва да платят много пори. Наличието на по-малко автомобили може да е умишлено.

Но някои сегменти, като компактни и средни SUV, винаги ще бъдат популярни, независимо от пандемията, и вероятно ще бъдат с по-високи цени. Но други модели, като седани например, губят популярност и е възможно да се произвеждат по-малко.

 

 

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    fluky6 ( преди 10 месеца )
    Някой пробвал ли е да добива Р на телефонаPi network. Виждам че вече има обявена ценав Впапсе. Трябва да се свали приложение и дасе регистрирате. Ако ви иска код за покана ползвайте fluky6 така ще увеличите доходите.
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Тесла ще оправи нещата !!!
  • #4
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Тарикатлъци на дребно от които ще се възползват китайците. Кой казва че трябва да се купува от Stellantis, GM и Ford.Не само на автопроизводителите, но и на останалите фирми производители им се усладиха печалбите, но задаващата се рецесия ще ги приземи.
  • #3
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Кой каза било задължително да се сменя кола на 5 години, според мен не е задължително а и има по-добри начини за придвижване особено в града.
  • #2
    18 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Нещо ново под слънцето. Това си го знаем. За toyota corolla в България се чака една година, а от toyota обясняват как ще вдигат цените. Дали са случайни съвпадения?
  • #1
    25 rate up comment 7 rate down comment
    На Сорос тъшъка ( преди 10 месеца )
    А нещо за немските туалетни излизящи от завода с дефекти какво мислят от Дойчевеле банк