IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Алчните автомобилни дилъри са виновни за инфлацията, твърдят в Америка

Данните са от проучване на Бюрото по трудова статистика на САЩ

Възползвайки се от дефицита на нови автомобили, който се формира на пазара след пандемията, надценките на дилърите с 30 до 50 процента от препоръчителната цена на производителя при продажбите на нови автомобили играят значителна роля за ускоряване на инфлацията. Това показва проучване на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

 

Ford-F-150-Lightning-Dealer

 

Печалбите на търговците са допринесли за между 0,3 и 0,7 процентни пункта от над 15-процентното увеличение на индекса на потребителските цени между края на 2019 г. и края на 2022 г. според Wall Street Journal. Подобна алчност е стимулирала повишаването на цените във всички сектори на икономиката според изследването.

Авторът на проучването сравнява индекса на потребителските цени, който илюстрира колко плащат клиентите за колите си, с индекса на цените на производител, който показва какво плащат търговците на производителите за техните автомобили и установява, че двете линии на графиката се разминават значително през последните години в голяма степен с надценките на дилъра.

 

Пазар на коли

 

Комбинацията от затруднено предлагане в резултат на проблеми във веригата за доставки се сблъска с повишено търсене на нови автомобили и така се създаде спирала. Купувачите, които не могат да си позволят тези увеличени цени, но искат автомобил, се насочиха към употребявани такива. Така и цените на колите втора ръка нараснаха.

Националната асоциация на автомобилните дилъри обаче не е съгласна с тази констатация, като я нарече „абсурдна“ и допълва, че всеки собственик, който е продал колата си над средната пазарна цена, също може да бъде обвинен за увеличаването на инфлацията.

 

 

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Истина ( преди 1 година )
    Пример: БМВ продали помалко коли през 2022, но имат по-висока печалба...откъде ще дойде това, със значително увеличение на цената на един автомобил.. А когато дойде короната всеки врещеше дайте ни пари защото ще фалираме, сега когато печелят си мълчат и не намаляват цените.... искахте демокрация, плащайте си сега
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    Не всички вдигат цените. Миналия ден тесла направи шестото си поредно намаление на цените от началото на годината досега само в САЩ! Цените на някои модели паднаха с 20 000 долара. И ако вярваме на обещанията, това ще е само началото и щели да правят още намаления, защото с повишаване на произведените бройки се увеличавала икономията от мащаба, което водело надолу по спиралата до нови намаления на цените, увеличаване на търсенето и пак икономи от мащаба .
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    никой не ви кара да купувате нови автомобили карайте си колите и се радвайте на живота докато не сте си купили волво джереми кларксон
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Докато им раздават помощи и кредити ще е така. Лошото е, че всички плащаме сметката.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Което виждам е че в магазина продължават да актуализират цените само нагоре, въпреки че енергията и много от суровините са на пред военни цени
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това важи за всички сектори. Всеобщата алчност на производители и търговци надуха цените до небето, първоначално да компенсират поскъпването на суровините, а след това само от алчност гледайки един от друг. В момента абсурда е че високите цени остават или дори нарастват, при намаляващи (или вече намалени) цени на повечето суровини. И да ни разкажат пак баснята с липсващите чипове при срив на печалбата на всичките им производители (95 % при Samsung например), поради огромни складови наличности.
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пазарните принципи винаги си казват думата и наказват лакомията, така че не се притеснявай за полетът на цените. Tesla започна да приземява останалите и искат или не, ще трябва да намалят цените, но проблемът им е, че ще им е трудно да върнат изгубените пазарни дялове, заради увеличаването на надценката за сметка на продадените бройки, защото с намаляване на бройките губят и икономията от мащаба. Последните две години неприлични печалби ще им излязат през носа!
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Тзтзсн ( преди 1 година )
    И автопроизводителите видяха, че пазарът може да понесе тези ненормални цени (нямам представа как и защо) и масово увеличиха въпросните "препоръчителни цени". Поради това имаме ситуацията, по-малко продадени бройки, но рекордни приходи в пари. Да видим колко време може да продължи този "полет на цените".