IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забраняват електрическите тротинетки в парковете и по тротоарите в София

Над 1600 нарушения с двуколесните машини са отчетени за 18 месеца в столицата

Нови правила за движението на електрически тротинетки на територията на Столичната община (СО) бяха обявени днес на пресконференция от председателя на Столичен общински съвет (СОС) Георги Георгиев. 


скутер


Тротинетките получават забрана за движение на територията на паркове, пешеходни зони и тротоари. Ще бъде позволено единствено при преминаване през парк или някоя от забранените за каране зони, двуколесното превозно средство да се бута с ограничение до 5 км/ч.

Също така влиза в сила забрана за паркиране в паркове, градини, пешеходни пространства и зелени площи, входове на метростанции, спирки на градския транспорт, входове на сгради, както и на рампи за хора с увреждания. Изключение ще бъдат места, определени от Столичната община, в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства.

Предвиждат се и промени при санкциите. За всяко нарушение на забраната физическите лица ще бъдат глобени с 50 лева. Имуществена санкция за юридическите лица също ще има, като тя ще бъде от 500 до 1000 лева. 


Още по темата - вижте на Bgonair.bg


0 от 500
  • #24
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 8 месеца )
    Хе хе, нали това беше транспортът на бъдещето? А отсега задушават мерака на хората. И ми е много интересно как се бута тротинетка с 25 км/ч?
  • #23
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до #20 ( преди 8 месеца )
    Проблема е че тротинеткаджиите не гледат как карат и това води до множество инциденти я те блъснат някои пешеходец с тротинетка, я някоя кола ги прегази. Едва ли вече не се чул за Емили Тротинетката точно за такива като нея говоря, които стават все повече и повече
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    интересно е как ще глобяват тротинетките, който са трудни за спиране и преследване. Трябва да има полиция на тротинетки или ел велосипеди за да гонят такъв тип нарушители. Ако е патрулка или полицай пешак ми е интересно - тротинетката помахва за чао и тръгва надолу по тротоара - филма "Хвани ме ако можеш" с Лео ;)
  • #21
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    верно, че нямат бензин, гражданска, каско, винетка и няма как да се печели от тях, ама по-малко вредни емисии само за глупаците е по-добре
  • #20
    1 rate up comment 2 rate down comment
    само да попитам ( преди 9 месеца )
    решихте проблема с безразборното паркиране навсякъде, че сега сте се хванали да правите пари от тези с тротинетки? ако се започнат да се налагат глоби на шофьорите, както си е по закон, ще се направят в пъти повече пари от глобите на тротинеткаджиите.в София положението е толкова зле, че и за бебешки колички и инвалиди граничи с невъзможно.А сега като се замисля, следвайки пътя на логиката, не влизат ли електрическите колички също в тази графа на ограниченията в парка?
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Точно така това е решението на задачата, обаче имаме проблем светът се развива и предлага неща които ние не можем като държава да посрещнем , защо? Всичко пречи на всички .... Не се иска новото , практичното, лесното, екологичното, ами трябва да си купим поредният *** на 15 години, и да се возим естествено по 1 човек в нея.
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    На запад са го измислили - велоалеи и споделени трасета с ограничение 30 км/ч, и по тротоара само пешеходци... Работи идеално
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    carpe_diem благодаря за забележката за правописните ми грешки, вие нали разбирате че има и деца които карат тротинетки и колела тях по улицата как ги виждате? С шофьори дрогирани или пияни ? С тези закони единственото което може да се случи е да се увеличат инцидентите и то много по сериозни от това което са в момента, а инциденти ще има за съжаление, те няма да спрат с 2 - 3 закона неадекватни.
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    Който се ползва за единствено число, а които - за множествено ;) Първи или втори клас... И да, на много тротинеткаджии и велосипедисти не им е проблем, ама има доста голяма част от вас, на които им е, и като направиш забележка, почват едни скандали, разправии, а повечето от тези тъпyнгepи си карат доста бързичко, без изобщо да се съобразяват със старци, деца, кучета на повод и т.н., и често си стават инциденти...
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    По принцип не ни е проблем да караме по улицата , защото повечето трето Ари така наречени не са мръднали от времето на бай Тошо ! А да не говорим за прекрасните велоалеи който сте направили, браво! Вие сте едни истински здраво мислещи за хората който искат да карат тротинетки , колела и други такива подобни возила който да не ви карат да кашляте често, и благодарности на кметицата! Вече 10 год не можете да изчистите улиците от бездомните кучета който хапят децата ни, само се премятат от кв. В кв