IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

254 пияни останаха без книжки заради електрически тротинетки

Броят им по време на Октоберфест е по-голям от тези, заловени подпийнали зад волана на автомобил

254 пияни останаха без книжки заради електрически тротинетки

Над 400 души бяха арестувани по време на Октоберфест в Мюнхен заради това, че пияни карали електрически тротинетки, съобщиха германските медии. Тази година фестивалът се проведе от 21 септември до 6 октомври, посетен бе от 6,3 млн. фенове на бирата от цял свят.

През лятото в Германия електрическите тротинетки бяха приравнени към превозните средства и по закон властите ги третират като такива, но собствениците им все още ги възприемат повече като играчки, отколкото като замяна на автомобила и средство за предвижване по улиците. В резултат на това от 414-те арестувани "водачи" на тротинетки, полицията отне шофьорските книжки на 254-има.

Репортерите на "Дойче Веле" посочват, че след водачите на автомобили също е имало такива, които са карали подпийнали по време на фестивала, но броят им е по-малък - 360 души. Полицията е отнела шофьорските книжки на 215 от тях.

Популярността на електрическите тротинетки в големите градове по цял свят, включително и у нас, се увеличи значително тази година, което предизвиква много и разгорещени дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства и съответно хората, които ги управляват да притежават необходимия лиценз и да носят отговорност за действията си.

В края на септември стана ясно, че МВР е готово с предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на електрически тротинетки. Предложенията са няколко, но основните предвиждат право да управляват тротинетките да имат само хора, навършили 16 г. и притежаващи една от категориите, изброени в чл. 150а, ал. 2 от ЗДП.

Предвижда се също така тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по облеклото. Освен това те ще трябва да се движат само по велоалеите, а когато няма такива - възможно най-вдясно в платното за движение. Забранено ще им бъде предвижването по пътища и улици, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч, а самите те не трябва да вдигат повече от 25 км/ч.

0 от 500
  • #8
    32 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А такива "сериозни" като теб си мислят, че нещата са лайф и по цял ден лежиш и пъ-р-диш в килията, както е у нас и мислиш каква простотия да измислиш и какъв по-печен престъпник да станеш,като обменяш опит с останалите затворници. В немските затвори не ти оставят време за подобни глупости...
  • #7
    31 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Имат си методи да те накарат. Единият е да те сложат в изолатор. Няколко дена вътре и можеш да се побъркаш. Имат и други, но ще стане дълго. Айде сега ти по-сериозно! Това, което си мислят повечето хора за германците и Германия в повечето случай не е истина. И другото важно нещо е че в затвора имаш досие и всяка твоя крачка се знае и записва. Това досие е много важно и от него ти зависят много неща. Дали ще те пуснат предсрочно или как ще те осъдят, ако имаш дела. Нещата са мн.различни от българ
  • #6
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Малцинствен ( преди 4 години )
    "Ама няма да лежиш, а ще бачкаш. Там в затвора работят." - аха, а ако откажа да бачкам - какво? Ще ми дърпат ушите ли? По-сериозно сега: не е точно така, както си мислиш.
  • #5
    32 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Продължение. Всички работят и това не им се приспада от присъдата. Така, че глобата ще ти излезе през носа. А храната е такава отврат, че просто няма на къде. Ако някой мисли, че в немския затвор е рай се лъже много. Имам познат, който е лежал у нас и в Германия и си казва, че в БГ затвор е по-добре. В БГ е по-мизерно,като обстановка,но като цяло е по-добре.В немските нямаш право на храна и каквото и да е отвън и отпуски няма,а у нас всичко е мниого ларж.Абе най добре да не се стига до там.
  • #4
    33 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма значение къде ти е книжката. Ако си от страна в ЕС веднага ще излезе при проверката, че имаш. Ще ти я вземат нашите органи на реда със сигурност след като бъдат уведомени от немска страна за наложеното наказание. Вече отърване няма. Даже глобите ти ги пращат на адреса в БГ. А в Германия можеш да не си платиш глобата, но я излежаваш в затвора. 50 евро беше престой на ден. Примерно глобата е 500 евро, нямаш пари ще лежиш 10 дена. Ама няма да лежиш, а ще бачкаш. Там в затвора работят.
  • #3
    32 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Важи не само за Мюнхен, ами за цяла Германия. Но ако имаш адресна регистрация в Германия (един вид си постоянно пребиваваш), каквато и книжка да имаш гориш като немец. Ако ли не,понеже не могат да ти вземат току така книжката, ще платиш глобата х2-3. При това на място. Ако нямаш пари - н.п ще те придружат дори до банкомата.
  • #2
    37 rate up comment 3 rate down comment
    Пешеход ( преди 4 години )
    До този долу:Извод: в Мюнхен е кофти да си немец. Ако си чужденец - може да караш там велосипед пиян като мотика и няма да ти вземат книжката, тъй като няма как да проверят, че имаш такава. Стига да имаш благоразумието да я скриеш и да им покажеш само лична карта. То ако си пил - най-добре да не я държиш в себе си изобщо.
  • #1
    36 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами, е те тротинетките в мюнхен специално са с регистрационни номера и се водят, като мотопеди. Трябва да имаш категория М, за да ги караш и важат всички правила все едно караш МПС. А и между другото, ако караш колело пиян, също могат да ти вземат книжката, ако те хванат. Водиш се участник в движението. Имам познат на който така му е я взеха книжката за 3 м. и плати доста солидна глоба. Около 1000 евро и нещо. Ако си пеш и пресечеш на червено пак ти вземат книжката, ако имаш такава и яка глоба