fallback

Електромобилите лъжат за разхода много повече от бензиновите модели

Големите разминавания между обещаван и реален пробег се дължат на недостатъци в тестовете, твърдят експерти

Електромобилите заблуждават за разхода си в много по-голяма степен от бензиновите и дизеловите автомобили, твърди нов доклад на Дружеството на автомобилните инженери (SAE) в САЩ. Основната причина за това са недостатъците в тестовия цикъл на американската Агенция за опазване на околната среда (ЕРА), с който се установява средният разход и пробегът с едно зареждане. Впрочем въпросните недостатъци са напълно валидни и за тестовете в Европа.         Официалните показатели за пробег с едно зареждане се дават най-вече на база каране в градски условия. На магистрала разминаванията при някои модели са драстични              Изследването, направено в партньорство с Car & Driver, работи с данни от пътните тестове на уважаваното издание, и най-вече на техния тест за постоянна магистрална скорост. При него моделите се тестват при постоянна скорост от 75 мили в час, или 120 км/ч. Изпитваните бензинови модели са се оказали средно с 4% по-икономични от посоченото в официалните им брошури. Но тестваните електромобили са средно с 12.5% по-зле от обещавания официален разход на енергия.

Едната причина за разминаването е начинът, по който се изчислява средният разход в официалните тестове. Те се състоят от два различни компонента - магистрален и в градска среда. Но на финала не се посочват отделните стойности за всеки от тях, а се изчислява среден показател, в който градската употреба има по-голяма тежест - 55%. Това е логично, защото съответства на стандартния модел на ползване на един автомобил в наши дни. Но в същото време то подвежда клиентите, посочвайки максимален пробег, който не е изпълним в реални условия. В града, където възможностите за зареждане са много и където дневният пробег е относително малък, никой не се интересува чак толкова колко може да измине електромобилът му с едно зареждане. Хората гледат официалния показател, за да си направят сметка именно за дълъг път. Ако трябва да изминете 380 км от София до Бургас например, ще се поинтересувате от електромобил с максимален пробег над 400 км. Само че по магистралата този максимален пробег е всъщност по-скоро 320-340 км. Затова докладът на SAE предлага да се оповестява не едно число, а две отделни - за градски условия и за дълъг път.         Германските производители на електромобили като цяло предпочитат да посочват по-предпазливи стойности за пробега - и съответно по-лесно ги покриват в реалния живот          Има и друг проблем с тестовете. Докато реалните изпитания на Car&Driver се провеждат при постоянна скорост от 120 км/ч, тези на ЕРА (и на WLTP) се провеждат при променливи скорости, с често намаляване и ускоряване. Това повишава разхода на бензиновите коли, които са най-ефективни при постоянни скорости, но в същото време дава предимство на електромобилите заради системите за рекуперация на енергия. Освен това тестът на ЕРА се провежда при доста по-ниски скорости от 120 км/ч, и резултатите след това се умножават по определен коефициент, за да се види ефектът от по-високата скорост. Но дори и тази процедура не е еднаква за всички производители. Някои от тях могат да изберат тест от два цикъла, и тогава ЕРА им прилага коефициент от 0.7 за изчисляване на разхода при високи скорости. Други обаче могат да изберат по-дълъг тест с пет различни цикъла, което може да им даде по-нисък коефициент на редукция. Така на практика електромобилите на пазара не са тествани при равни условия.

Според Дейв Вандъруърп, директор по тестовете в C&D и съавтор на доклада, различните производители избират и различен подход при определяне на максималния пробег. "Маркетинговият отдел иска да посочи голямо число, но пред клиентите по-скоро бихте искали да сте консервативни в оценката си, за да не ги разочаровате", обяснява Вандъруърп. Според него германските производители като BMW, Audi и Porsche обикновено представят по-консервативни показатели и в резултат успяват да ги покрият в реалните тестове. В същото време Tesla гони максимално впечатляващ показател, и след това рязко се разминава с него в истинския живот. "400 мили обещан пробег с едно зареждане при Tesla и 300 мили при Porsche всъщност дават един и същи реален пробег при магистрална скорост", обяснява Вандъруърп.        

 

fallback
  • #35
    анонимен ( преди 1 година )
    "При електромобилите разликата е 2 пъти." И жените ли така лъжеш, че ти става 2 пъти по-голям, само да го пипнат?
  • #34
    до 32 ( преди 1 година )
    А и зимата електричките изобщо не са такива невинни, каквито ги изкарваш. Разцъкай онлайн калкулатора на сайта на Дачия за техния Спринг и гледай как пробегът изведнъж пада от 240 на 120км като искаш да караш зимата с 90 км/ч. И това е по официални данни. Реално ще е още по-голяма балтия. И да, да, знам, Тесла са на светлинни години спрямо Дачия, затова трябва да си купя Тесла, а не Дачия.
  • #33
    до 32 ( преди 1 година )
    Да, защото след 500-те топли километра в града, спирам за 3 минути и съм готов за нови 500км пак в града и пак на топло, което ми гарантира още поне седмица без да мисля за зареждане. А електричката ще ми врътне номера с намаления пробег, баш когато съм извън града, т.е. където ще ми е зор да заредя. А пък в града зимата при всяко спиране в града трябва да се оглеждам като кошута в храсталак да търся зарядно, защото нали така трябвало - да зареждаш редовно по малко (само това ми е на главата).
  • #32
    Ди 31 ( преди 1 година )
    Казваш не е проблем, че през лятото като тръгнеш от осмия етаж на панелката в големия град до село колата ти харчи 4-5 на 100, и с един 45 литров резервоар минаваш 1000 км, голяма работа че през зимата като ходиш на работа само в града разходът скача двойно и не можеш да минеш и 500 км с едно зареждане? А един електромобил докато го караш през лятото на магистралата, гори същото като през зимата градско, а другите четири сезона харчи по-малко в града и си минава заявените километри.
  • #31
    до 25 ( преди 1 година )
    Разликата е в мащабите. 2-3 литра повече гориво при 50л резервоар има малко практическо значение, докато при батериите говорим за някакви доста по-сериозни проценти надолу. Като добавиш и неизменните разлики в удобството и най-вече времето за зареждане и ето ти защо 100км по-малко при печките не са проблем, но при тротинетките са. Един хубав ден, когато се осъществи мократа ти мечта всеки уличен стълб да е зарядна, а всички улици да са с безжично зареждане, може и да не е проблем, обаче днес е.
  • #30
    До 28 ( преди 1 година )
    С toyota corolla може и да е така, но ако караш по-сериозен автомобил вярвай ми, звукът на ве осмака ти сваля пробега дори през лятото двойно. Ако можеш да минеш 1000 км на магистрала със спокойно каране, то в града само можеш да се радваш ако минеш 500 км с едно зареждане. И тези километри са за автомобили с огромен резервоар, а не като на королата с 45 литров резервоар.
  • #29
    анонимен ( преди 1 година )
    пак смотана пропаганда за ***
  • #28
    Гост ( преди 1 година )
    До 25.Разликата в разхода при петролните автомобили градско/извънградско и лято/зима са 1-2 литра.При електромобилите разликата е 2 пъти.
  • #27
    До турбоантиелектрик ( преди 1 година )
    Пък и като те знам ти кога си стъпвал на магистрала, при положение че ми говориш че не може да се вдигне повече от 90 на нито една българска магистрала, не виждам въобще смисъл да коментираш магистрално каране, щом не вдигаш над 90 така или иначе по какъвто и да е път, а пробегът който дават производителите отговаря точно на каране с 90 километра в час, а при гръцко шофиране става по-голям от обявения
  • #26
    Гост ( преди 1 година )
    До19.Капацитета на батерията пада наполовина през зимата.Не е от отоплението,батериите са проблема на електромобилите.
fallback
Последни