IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Горивата отново започват да поскъпват

Причината е поредното намаляването на световното производство

Спокойствието на пазара на горивата почти сигурно ще приключи съвсем скоро и цените ще тръгнат нагоре съвсем скоро. Вината в случая е на ОПЕК и Русия, които решиха от май до края на годината да съкратят производството с 1,15 млн. барела дневно, а това ще доведе до по-малко предлагане от търсенето на петрол на борсата и съответно ще покачи цената.


горива


Агенция Reuters посочва, че големите компании вече повишават цените с 1-2 цента на литъра, като това идва веднага след решението на страните-износителки да намалят добива на суров петрол. През октомври миналата година ОПЕК вече веднъж намали производството с 2 млн барела на ден. Добавени към днешни 1,15 млн барела, общият спад е над 3 млн барела.

Според изчисления на Reuters, това представлява 3,7% от световното търсене. Защо обаче беше предприет подобен ход? Обяснението на един от лидерите по добив на петрол – Саудитска Арабия е, че това са прости предпазни мерки, необходими за поддържане на пазара стабилен. Анализатори обаче смятат, че това може да се дължи на отслабването на икономиките на страни-производители, които искат да увеличат своите запад


горива


Във всеки случай международните цени на петрола се повишиха, като цената на Брент (референтен в Европа) скочи до 85 долара за барел, след като на 31 март беше 79 долара. Референтият за Северна Америка WTI струва 80 долара срещу 79 долара на 31 марг. А експертите очакват през декември цената да достигне 100 долара.

„Когато производителите на петрол си позволяват внезапно съкращаване на добива, може да има поскъпване на горивата и в България. Когато има по-малко предлагане, отколкото търсене, резултатът винаги е един – увеличение на цените“, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред „Нова нюз“.


горива


От Българската петролна и газова асоциация обаче смятат, че единствено трайно и чувствително повишената цена на петрола може да доведе до поскъпване на бензина в България. По данни на Асоциацията засега такава тенденция няма и не се очертава. Нещо повече експерти изчисляват, че горивото в страната ще скочи с няколко стотинки на литър.

„Не очаквам в никакъв случай бензин на 3 лв. Няма как да стане това, при тези цени около 2, 50 лв. Дизелът също, може би, няма да надхвърли 3 лв, а ако изобщо има някакво поскъпване въобще. Нека видим какво ще се случи, но имам подозрения, че този тренд ще остане сравнително постоянен, защото и китайската икономика отново започва да работи и да набира скорост”, изтъкна Светослав Бенчев.


0 от 500