IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Горивата отново започват да поскъпват

Причината е поредното намаляването на световното производство

Спокойствието на пазара на горивата почти сигурно ще приключи съвсем скоро и цените ще тръгнат нагоре съвсем скоро. Вината в случая е на ОПЕК и Русия, които решиха от май до края на годината да съкратят производството с 1,15 млн. барела дневно, а това ще доведе до по-малко предлагане от търсенето на петрол на борсата и съответно ще покачи цената.


горива


Агенция Reuters посочва, че големите компании вече повишават цените с 1-2 цента на литъра, като това идва веднага след решението на страните-износителки да намалят добива на суров петрол. През октомври миналата година ОПЕК вече веднъж намали производството с 2 млн барела на ден. Добавени към днешни 1,15 млн барела, общият спад е над 3 млн барела.

Според изчисления на Reuters, това представлява 3,7% от световното търсене. Защо обаче беше предприет подобен ход? Обяснението на един от лидерите по добив на петрол – Саудитска Арабия е, че това са прости предпазни мерки, необходими за поддържане на пазара стабилен. Анализатори обаче смятат, че това може да се дължи на отслабването на икономиките на страни-производители, които искат да увеличат своите запад


горива


Във всеки случай международните цени на петрола се повишиха, като цената на Брент (референтен в Европа) скочи до 85 долара за барел, след като на 31 март беше 79 долара. Референтият за Северна Америка WTI струва 80 долара срещу 79 долара на 31 марг. А експертите очакват през декември цената да достигне 100 долара.

„Когато производителите на петрол си позволяват внезапно съкращаване на добива, може да има поскъпване на горивата и в България. Когато има по-малко предлагане, отколкото търсене, резултатът винаги е един – увеличение на цените“, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред „Нова нюз“.


горива


От Българската петролна и газова асоциация обаче смятат, че единствено трайно и чувствително повишената цена на петрола може да доведе до поскъпване на бензина в България. По данни на Асоциацията засега такава тенденция няма и не се очертава. Нещо повече експерти изчисляват, че горивото в страната ще скочи с няколко стотинки на литър.

„Не очаквам в никакъв случай бензин на 3 лв. Няма как да стане това, при тези цени около 2, 50 лв. Дизелът също, може би, няма да надхвърли 3 лв, а ако изобщо има някакво поскъпване въобще. Нека видим какво ще се случи, но имам подозрения, че този тренд ще остане сравнително постоянен, защото и китайската икономика отново започва да работи и да набира скорост”, изтъкна Светослав Бенчев.


0 от 500
  • #74
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И вземи договори поне 10 лв отгоре на месец за тази заплата, за да можеш да си позволиш мобилен план с интернет, че очевидно ти е блокирал youtube на wi-fi. Сега разбрах че си абсолютно същия онзи с клиповете от берлин който не можеше да ги отвори и след 10 клипа на тексас продължи да ми говориш за берлин. Помоли поне някой колега да ти услужа с телефона да отвориш клипа, да не се излагаш!
  • #73
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Например продължаваш да казваш че мощността не може да има отрицателен знак, въпреки че е очевидно, че има посока и този знак определя посоката както на въртящия момент така и на мощността. Но все пак трябва да знаеш аритметичните действия събиране и изваждане за да ме разбереш а ти не си на чат толкова високо ниво. За тебе мощността към батерията винаги е положително число независимо дали ускоряваш или спираш чрез регенеративно спиране. И в двата случая е положително число и изтощаваш батерията
  • #72
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Така е. Не съм инженер в тази област и за мен е допустимо да бъркам термините, което не прави твърденията ми неверни. За разлика от вашите при които осем пъти изкарахте перпето мобиле а уж спорехме по вашата специалност ДВГ. Е как пък цяла група инженери не може да направи разлика между мощност и енергия. Точно затова не можете да разберете дори концепцията на електромобилите, възобновявата енергия и връзката между тях. И както виждаш аз съм си признал всички грешки за разлика от вас.
  • #71
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Доказал си многократно,най мразения форумен спейшълист,палячото на форума.Отрицателна мощност,еластичен колянов вал,твърда и еластична стомана,гига твърдата ламарина се оказа алпака за мифки,еластичността се оказа модул на еластичност.Все такива бисери.
  • #70
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Не ще да се отвори нещо клипа.Довечера след работа ще го гледам,да видя каква измама пак си сътворил.
  • #69
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако си беше направил труда да изгледаш клипа, щеше да знаеш къде съм и днес, нов очевидно високата заплата не ти достига дори да си платиш план в който можеш да гледаш youtube на работа. Ето поредното доказателство колко много лъжеш и си мислиш че всички останали лъжат като тебе. Измета ли градинките и тротоарите, които трябва да излезеш за преди обяд господин инженер. Повече от очевидно е че дипломата не означава знание. Доказвал си го многократно. Ако въобще я имаш де!
  • #68
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Мнението на форумни спейшълисти,който ми препоръчват да си изхвърля дипломата,колко струват? Собственика ме оценява с висока за стандарта в България заплата.Пак ли пишеш в движение като многоръкия Шива,ще катастрофираш някъде.Къде си днес,в Карлуково или Калипетрово?
  • #67
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Гостенино ( преди 1 година )
    Пази боже от инженери като тебе които не знаят закона за запазване на енергията и постоянно бълнуват за перпето мобиле. Да ти две аритметични сметки не можеш да направиш и не можеш да умножиш две числа да не говорим че не можеш да се сетиш дали трябва да ги умножаваш или делиш. Кажи сега от коша ли извадих и покупките бе нужник? Хайде и аз да ти падна малко на нивото като за последно преди да започна да те игнорирам. Както виждаш аз мога да ти докажа всяка моя дума, а ти?
  • #66
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Време е за кафе.Собственика изисква от мен, инженера работата в цеха да върви.За него е без значение колко часа ще работя,щом се изпълняват поставените задачи.Всеки работник има две почивки по 15 минути и отделно обедна почивка 30 минути.Заплатата ме устройва, осигуровки на реална заплата, платен отпуск,болнични ,събота и неделя почивам,затова си работя и нямам желание за собствен бизнес.Питай турбо колко болнични и отпуска има.Бие ме по доходи,но всяко нещо си има цена.
  • #65
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За разлика от вас аз не живея в измислен цвят изпълнен с лъжи. За пореден път се доказва сентенцията че човек оценявал останалите спрямо това какъв е той. Самият факт че толкова лъжи има ли полаци ви минаха през ума и постоянно мислете че някой ви лъже единствено е доказателство че вие сте такива и разсъждавате по този начин. И това ли е фейк: https://youtu.be/XJPcJ7zJe9s за разлика от вас аз живея напълно реален живот, който няма нужда да преиначавам за да се харесам на работник на заплата