IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Горивата отново започват да поскъпват

Причината е поредното намаляването на световното производство

Спокойствието на пазара на горивата почти сигурно ще приключи съвсем скоро и цените ще тръгнат нагоре съвсем скоро. Вината в случая е на ОПЕК и Русия, които решиха от май до края на годината да съкратят производството с 1,15 млн. барела дневно, а това ще доведе до по-малко предлагане от търсенето на петрол на борсата и съответно ще покачи цената.


горива


Агенция Reuters посочва, че големите компании вече повишават цените с 1-2 цента на литъра, като това идва веднага след решението на страните-износителки да намалят добива на суров петрол. През октомври миналата година ОПЕК вече веднъж намали производството с 2 млн барела на ден. Добавени към днешни 1,15 млн барела, общият спад е над 3 млн барела.

Според изчисления на Reuters, това представлява 3,7% от световното търсене. Защо обаче беше предприет подобен ход? Обяснението на един от лидерите по добив на петрол – Саудитска Арабия е, че това са прости предпазни мерки, необходими за поддържане на пазара стабилен. Анализатори обаче смятат, че това може да се дължи на отслабването на икономиките на страни-производители, които искат да увеличат своите запад


горива


Във всеки случай международните цени на петрола се повишиха, като цената на Брент (референтен в Европа) скочи до 85 долара за барел, след като на 31 март беше 79 долара. Референтият за Северна Америка WTI струва 80 долара срещу 79 долара на 31 марг. А експертите очакват през декември цената да достигне 100 долара.

„Когато производителите на петрол си позволяват внезапно съкращаване на добива, може да има поскъпване на горивата и в България. Когато има по-малко предлагане, отколкото търсене, резултатът винаги е един – увеличение на цените“, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред „Нова нюз“.


горива


От Българската петролна и газова асоциация обаче смятат, че единствено трайно и чувствително повишената цена на петрола може да доведе до поскъпване на бензина в България. По данни на Асоциацията засега такава тенденция няма и не се очертава. Нещо повече експерти изчисляват, че горивото в страната ще скочи с няколко стотинки на литър.

„Не очаквам в никакъв случай бензин на 3 лв. Няма как да стане това, при тези цени около 2, 50 лв. Дизелът също, може би, няма да надхвърли 3 лв, а ако изобщо има някакво поскъпване въобще. Нека видим какво ще се случи, но имам подозрения, че този тренд ще остане сравнително постоянен, защото и китайската икономика отново започва да работи и да набира скорост”, изтъкна Светослав Бенчев.


0 от 500
  • #64
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А бе отворко. Да не живея в masterhaus? Искаш ли да ти снимам и покупките от снощи?
  • #63
    2 rate up comment 0 rate down comment
    от Равда ( преди 1 година )
    Да ти снимам едно тесте касови бележки от мастерхаус с днешна дата?За всеки живеещ в Равда това е фасулска работа.Живееш вероятно в нашия район.Да ти покажа снимки на всички бензиностанции в околността?
  • #62
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Също така акцента беше, че ти пиша в движение от най-различни места докато си върша работата и това по никакъв начин не се отразява на работния ми процес. Освен това за разлика от тебе, дори и да ми се отразява, не лъжа работодателя си като тебе, защото нямам такъв, а твоя ти плаща да работиш, а ти пишеш по форумите през това време. Аз очевидно мога да разполагам с времето си както си пожелая. Но до тук бях с лиричните отклонения и личния ми живот. И това ти беше много!
  • #61
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Гостенино ( преди 1 година )
    Дотук това само за архитекта от сингапур не е вярно. Някакъв друг човек беше онзи ден, но пък добре звучи и не смятам да те поправям. Само да те поправям че не работя на компютър, въпреки, че програмирам. А сега де. Кажи сега как съм нарисувал зарядната станция от картон, за да направя фейк видеото. Всъщност тя беше акцента, а не касовата бележка. Касовата бележка беше доказателство че точно в този момент аз се намирам там и ако карах електромобил щеше да зареди напълно докато си пазарувам.
  • #60
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Оттам я взех, точно след като се телепортирах от няколко СТОТИН километра от нужника на село, където бях в момента, в който ти пишеше коментара. Не се ли усещаш колко си жалък!
  • #59
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Преди работеше нещо като програмист.След това се похвали,не ти се налага да работиш.После се върна от Сингапур с диплома на архитект.Абе ти си като многоликия Янус.Клипа доказва само това че си бил този ден в района на Равда,нищо повече.Касови бележки има в всяка кошница от веригите.Снимка от терасата също нищо не доказва.Имам подобни снимки от десетина хотела и апартаменти в който съм почивал,което не означава собственост.
  • #58
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Оттам я взех, точно след като се телепортирах от няколко пъти километра от нужника на село където бях в момента в който ти пишеше коментара. Не се ли усещаш колко си жалък!
  • #57
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Касовата бележка от кошче за *** ли изрови?
  • #56
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тоест освен ако не умея да се телепортирам, няма как само пет минути след като си изръсил някоя глупост аз да ти пусна видео опровержение на всичките ти обвинения! Понеже каза че всеки може да се снима всичко или да го намери в youtube, ще ми кажеш ли как точно направих онзи фейк с касова бележка от masterhaus която е издадена 20 минути след като ти си написал мнението? Как това би могло да се случи ако вече не съм бил в магазина? Моя свят е реален за разлика от измисления в който живееш!
  • #55
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Второто видео пак беше ирония на съдбата. Докато си писал това мнение.: "До 40. Докато беше на работа нацвъка няколко десетки коментара.Добави и още една твоя измислена професия.Твоята професия е професионален лъжец.". Всъщност ти пишех в движение докато си пазарувах от masterhaus и бях паркирал до бърза зарядна станция. С касовата бележка пред зарядната станция с един глокшум ударих пет заека. Не си стоя на дивана на село да ти пиша, а на паркингите вече има зарядни станции, свободни!