IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако не смените маслото на двигателя 130 000 км?

Американец подложи своето Audi TT на такова изпитание и последствията са трагични

Колко често трябва да сменяте маслото в двигателя на автомобила? Повечето инструкции на производителите за експлоатация на съвременни автомобили изискват смяна на маслото на всеки 10-15 хиляди километра. Някои компании препоръчват това да става на два пъти по-голям интервал.


масло двигател повреда


Може ли обаче изобщо да не сменяте маслото? Уви, отговорът е „не“. И това ясно се вижда от снимките на 3,2-литровия двигател на Audi TT, публикувани във форума на TDI Club. Според потребителя Dannyboy, собственикът на тази кола е успял да измине 83 000 мили или малко повече от 135 000 км, без да смени маслото в двигателя.

Какво е принудило шофьора да предприеме подобна стъпка, не се съобщава. Ако обаче са били водени от желание да спестят пари, тогава е малко вероятно това да е било оправдано, защото сега единственият начин това Audi TT да се върне на пътя, е смяна мотора.


масло двигател повреда


Най-изненадващото в цялата история е, че собственикът на автомобила е успял да закара колата на собствен ход до сервиза, където двигателят е свален и отворен от професионални механици. И както се вижда от снимките, последиците са него са трагични.


0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това си е гавра с мотора, дори и по 1 х. на ден да прави, мото часовете са безумно много за кое да е мадло
  • #2
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Дизела ( преди 1 година )
    Фолксваген Кади с пробег 700 000 км и сменям масло Лонг лайф на 30 000 км и върви перфектно.
  • #1
    22 rate up comment 9 rate down comment
    Масларя ( преди 1 година )
    Красота! Същото се случва и при тези, които го сменят на 30 000+ км или там, когато борд компа им изпише на дисплея, че трябва да го сменят. Случва се разбира се не толкова брутално, както на снимките, а с малки отлагания, коксуване и намален дебит на масло в маслените канали. След няколко смени на мсало на такъв голям пробег и мотора е тоталка. Ако човек държи на колата си, масло се сменя на 10-15 000 км в зависимост как се кара и къде колата. Ако се кара предимно градско се сменя на 6-8 000 км