IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Коли, която променят цвета си, ще станат серийни!

В BMW смятат, че новата технологии намалява емисиите и повишава безопасността (ВИДЕО)

На изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас германският производител BMW представи i Vision Concept Dee, чиято най-впечатляваща функция е, че може да променя цвета на каросерията в 32 различни нюанса. Тази разработка на баварците беше показана още преди година на прототип на BMW iX, а сега е получила някои съществени промени.


BMW E link


Оказва се, че новата технология може да бъда използвана и в реалния живот. Поне така твърдят инженерите, които са я създали. В началото тя беше дефинирана като „функция с ниска полезност“ и като „опция, която ще може да да се поръчва“ от клиентите на BMW, но изглежда баварската компания няма да се ограничи само с това.

Пред Automiotive News ръководителят на проекта Стела Кларк заяви, че истинските ползи от E link, както се казва технологията за смяна на цвета, може да бъде полезна за намаляване на вредните емисии и да повиши безопасността на пътя. В първия случай всъщност целта е да се адаптира външният цвят на автомобила към метеорологичните условия и температури, да се намали използването на климатика в колата. Инженерът даде за пример класическия тъмен цвят в типичен летен ден с много високи температури. В този случай, променяйки външния цвят на по-светъл, можете да поддържате кабината по-хладна, така че да използвате по-малко климатика и консумирате по-малко енергия.



Що се отнася до пътната безопасност, с тази боя в не много далечното бъдеще могат да бъдат оборудвани някои спасителни превозни средства, които следователно вместо мигащи светлини, биха могли да станат изцяло отразяващи при спешни случаи, за да бъдат по-ясно забелязвани в условия на интензивен трафик.

Стела Кларк допълни, че в BMW продължават да усъвършенстват новата си технология, но не се ангажира с конкретни срокове за появата на E Ink по обществените пътища.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Бляк ( преди 1 година )
    Идеята е добра - факт. Но е неприложима. И джендърска.Не знам кой ще допусне да се регистрира кола, която променя цвета си.
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Определено няма да види бял свят тази поредна никому ненужна екстра, поредната маркетингова манджа с грозде за любителите на цветовете на дъгата.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Как точно намаля емисиите?!? А за безопасност? Нощем ще свети бяло, а като спирем червено или като завивам ляво / дясно ще мига оранжево? Но от друга страна погледнато, напълно олицетворява *** времената - бляскаво, лъскаво, а отдолу... банан