IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Можете да карате новото BMW M2 дори в космоса

Технологията Mixed Reality ни осигури най-необикновения тест драйв, който сме правили (ВИДЕО)

За 10 години в "Колела" сме направили над хиляда теста на нови модели. Но нито един не е бил толкова необикновен като първия ни досег с новото BMW M2. Най-малкото защото никога досега не сме започвали тест, като си закрием очите с маска.
    
      

    
      

Простичкото обяснение е, че тук всъщност не тестваме новата М двойка - макар че от краткия ни контакт можем да ви кажем, че тя е много, много весела кола. Не, тук тестваме новата система BMW M - Mixed Reality. Баварците я показаха за кратко на Web Summit в Лисабон и се готвят да смаят с нея американската публика на изложението за електроника в Лас Вегас през януари.
    
      
BMW M Mixed Reality
     
       
Както виждате, "смесената реалност" на BMW е като всяка видеоигра с коли - с една-единствена разлика. Тук в ролята на джойстик е истински автомобил, който се движи по истински асфалт със съвсем истинска скорост. Което дава усещане за ускорение и динамика, несравнимо с никой тренажор, да не говорим за обикновения Playstation.
    
       
BMW M Mixed Reality
    
      
След като сложи маската, шофьорът продължава да вижда ръцете си, истинския волан и истинското табло. Всичко останало обаче - гледката напред, настрани и в огледалото за обратно виждане - е симулирано. И то в изключителна 4К резолюция. Маската настройва образа според това накъде гледат очите ви, отчитайки реалното движение на автомобила. Това предпазва от обичайното "виртуално" замайване и гадене.
    
     
BMW M Mixed Reality
   
     
Самият комплект за виртуална реалност е дело на Varyo, но специалният уред, който следи погледа ви, е от компанията Аrt. Цялото нещо се захранва от графичен процесор nVidia 3090, който получава пълни данни за движението на колата от собствените й сензори.
    
      
BMW M Mixed Reality
      
        
Системата не е евтина, меко казано. Само маската струва към 6500 долара. Но е в състояние да възпроизведе на практика всякаква среда. Трябва само да си намерите достатъчно просторен паркинг, и можете да карате по улиците на Монако, по легендарни трасета като Дейтона или дори в някой епизод от "Междузвездни войни". А в бъдеще технологията ще намери и по-практични приложения, обясняват ни инженерите на BMW. Което е чудесно, разбира се. Но междувременно ние нямаме търпение да пробваме новото М2 и в обикновената реалност.
   
      

 

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Онуфри ( преди 1 година )
    Новата игра Forza Horizon VR by BMW
  • #7
    4 rate up comment 4 rate down comment
    q ( преди 1 година )
    Германец и софтуер. Жалко е когато си на върха и пропуснеш момента. Сега поне половината електрически луксозни джипове са по бързи и по-кефещи за каране от тази малка количка с голямо бръмчащо моторче и никаква мощност по съвременните стандарти.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Тия дни чета класации, обобщения разни за най важните иновации за годината в разни свери и разни аспекти на живота - не само за коли. И най често срещаното име е БМВ. Е линк покритие дето си сменя цвета с ел. импулс, най черния черен цвят, нови батерии, нови материали за интериора и още и още... е поне учените ги определят за важни , ама българските форумни мишоци не признават световните капацитети. БМВ не са само 20 годишните милионници дето убиват младежите. Ама то трябва да чете за да се знае
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #2 това беемве не може и да запали в Космоса. Докато с i4 M50 ще биете и извънземните на писта и драг.
  • #4
    2 rate up comment 7 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Стига с тия БМВ-та. Не са кой знае какво. Навремето като бях ученик и аз им се кефих. После почнах да се интересувам от джипове и колите ми станаха безинтересни и скучни.
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Айде на бас че всеки фен на бмв е или пубер без книжка или от Столипиново
  • #2
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    БМВ е истината, никакви електричка.
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Изглежда весело, но айде на бас, че на истинска писта с М2 и без добавени реалности е по-весело