IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шестте големи промени, които готви BMW

От революция в батериите до интериори от рибарски мрежи: най-интересните новости, които въвеждат баварците

Правителственото решение на един проблем обикновено е също толкова лошо като самия проблем, казваше нобеловият лауреат Милтън Фридман. Вижте само политиката на Европейския съюз за намаляване на вредните емисии от транспорта: от началото на 90-те години до днес тя се състои в избирането на едно-единствено привидно просто решение (за един като цяло твърде комплексен проблем), в сляпото му налагане без вникване в детайлите, докато не се докаже, че не работи, и след това в избора на следващото, също толкова късогледо налагано решение. През 90-те такова решение бе дизелът, насърчаван и щедро субсидиран от западноевропейските правителства. В наши дни това са електромобилите. Логиката е разбираема: двигателят с вътрешно горене (ДВГ) отделя емисии, докато захранваният от батерия електромотор - не. Това бе достатъчно за ЕС, за да подготви планове за забрана на ДВГ и за поголовно преминаване към електромобили.
     
      
BMW Sustainable Future
Една от визиите на BMW за града на бъдещето. На практика технологиите за нея вече съществуват, или са в процес на довършване
    
   
Но едва сега, почти десетилетие по-късно, политиците започват да се замислят за други ключови въпроси: от какви материали се произвеждат електромобилите и батериите; какви са достъпните запаси от такива материали; какви емисии се отделят при добива и обработката им; с каква енергия се зарежда батериите; какво ще се случи с тях, докато стигнат края на живота си... За щастие тези теми, които тепърва намират място в главите на чиновниците в Брюксел, отдавна занимават някои от големите компании в автомобилния сектор. Те отлично разбират, че решаването на проблема с емисиите, без от това да се породят множество други проблеми, изисква комплексен подход, изисква вглеждане във всеки елемент от производствения и потребителския цикъл. Някои компании вече са готови да предложат такива комплексни решения. BMW дори го направи през септември. Стратегията за устойчиво развитие на мюнхенската компания се върти около четирите RE: - Rethink, Reduce, Reuse, Recycle (премисли, намали, използвай отново, рециклирай). Ето и шест от ключовите точки в този план.
   
    
Големите промени, които готви BMW (ГАЛЕРИЯ):


  
     

 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До Т - според това, кеото виждам като статистика, ще е поне 2050-а, преди броят на колите с ДВГ, да намалее под бройката им от 2010. Това е, ако няма някаква серизона война с едн много мощни бомби, ама тогава няма да и е до коли.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    прави са че екологията е много широко понятие , а не само сменете си ДВГ колата с електричка.
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Т ( преди 1 година )
    Още малко и тровещия ДВГ ще е история.