IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota загуби титлата „най-скъпа автомобилна марка“

Tesla е новият лидер на рейтинга Brand Finance Global 500 сред автомобилните компании

Агенция Brand Finance публикува годишната си класация Global 500 на петстотинте най-ценни марки в света. В автомобилната категория Tesla излезе начело, задминавайки миналогодишния лидер Toyota, който падна на трето място, като беше изпреварен и от Mercedes-Benz.


автомобилни марки


В момента Tesla се оценява на 66,2 милиарда долара, което е ръст от 44% спрямо миналогодишната цена, изчислява Brand Finance. В общото класиране на всички марки (не само автомобилни) американският производител на електромобили се изкачи от 28-ма на 9-а позиция.

Сред автомобилните компании Mercedes-Benz е на второ място, като е оценен на 58,8 милиарда долара – с 3% по-малко от миналата година. В топ 500 сред всички марки германският производител отстъпва едно място, като вече е 16-и.

Toyota, която миналата година беше най-скъпата автомобилна марка, тази година се оценява на 52,5 милиарда долара (-18%). Най-големият автомобилен производител на планетата се смъква от 12-о на 19-о място в общото класиране.

Ако се вземат предвид първите 20 марки в световната класация, тогава сред тях има само три автомобилни производителя. В топ 50 попадат още BMW (33-то място), Porsche (40-то място), Mitsubishi (43-то място) и Volkswagen (47-мо място).

Лидер по ръст на стойността, освен Tesla, е китайският BYD, който добавя 57% и се оценява на 10 милиарда долара. Също така заслужава да се отбележи производителят на батерии за електрически превозни средства CATL, който стигна до 135-та позиция с прогнозна стойност от 14,7 милиарда долара.

Промяна има и на върха в общото класиране, като лидер вече е Amazon (299,8 милиарда долара), който изпреварва Apple (297,1 милиарда долара). Google запазва третата си позиция от 2022 г., като стойността на компанията се изчислява на 281,3 милиарда долара.


0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе, интелигенти люлински, не разбрахте ли, че тези оценки нямат нищо общо с пазарната капитализация, а са мнение на даден анализатор на база нека като реноме и привлекателност на марката, технологично ниво, изгледи за бъдещето, стратегия и др. Повече от нормално е Тойотка да се срине, защото в момента може да се мери по изостаналост, задлъжнялост, липса на перспективи и лоша стратегия само с други изпадналяци като Хонда, Мазда и Субару.
  • #6
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Ха-ха, а "опорката" че Тойота е най-големия производител на автомобили кога да я чакаме да падне, тая година или догодина? За 2030 знаем че Тесла ще продава по 20 милиона - нали така каза най-честният предприемач и голям визионер в историята Мъски.
  • #5
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мъкаааааа! На Тойоткаджийчетата им падна една от последните опорки. Тази вечер може да си позволите втора кисела краставичка пред панелката с евтината водка. Все пак е на умряло, отпуснете се.
  • #4
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Балонът Тесла се спука, но въпреки това има още много да издиша. 95% от обещанията на измамника Мъск няма да бъдат изпълнени. Остава баламите инвеститори да го осъзнаят, което рано или късо ще се случи. Представям си какво им е на тия които са купували TSLA на 400$..
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То да е само Тесла, ябълките и те са така и ше много други. бщо взето борсата се води от "слухове, партенки и клюки" и преди има няма 1г Гейм-стоп им го показаха.
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    g_vasilev_89 ( преди 1 година )
    Поредната куха реклама за Тесла.Всичко сочи, че са в тотална криза и се обезценяват, но пропагандата сочи обратното.Купувайте акции балъци.Скоро балона ще гръмне
  • #1
    10 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Интересно, как става това при положение, че Тесла загуби повече от половината си капитализация и буквално се срина на борсата. Колкото и да я подпират с фалшива пропаганда, балона вече издиша.