IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственици на Tesla в Китай протестират срещу... намаляване на цените

Само за 3 месеца колите от американската марка са поевтинели с между 13 и 24%

Tesla намали цената на електрическите автомобили в Китай за втори път през последните три месеца и това провокира нова вълна от протести - стотици клиенти, закупили коли от марката на по-високи цени, се събират в офисите на автомобилния производител, съобщава Reuters.


Tesla


Собствениците на закупени по-рано електрически превозни средства на американския производител настояват да им бъдат върнати част от парите, които са похарчили за покупка. Оказва се, че колите на Tesla са поевтинели между 13 и 24% спрямо септември миналата година.

Над 200 недоволни купувачи на Model Y и Model 3 се събраха в дистрибуторския център на Tesla в Шанхай, за да изразят недоволството си от новото намаление на цените. Те са си купили електромобили на американската марка преди изтичане на програмата за държавно субсидиране в края на 2022 г. Веднага след това обаче цените на автомобилите са паднали сериозно.

Исканията на протестиращите бяха предадени на служителите на Tesla, които обещаха да отговорят до вторник. Собствениците настояват за парично обезщетение и извинение. В събота обаче говорител на Tesla China каза, че компанията не възнамерява да плаща на клиентите никакви компенсации.

С ново намаление на цената Tesla планира да стимулира търсенето в Китай, което представлява около една трета от всички продажби на компанията през 2021 г. Анализатори прогнозират, че подобен ход ще увеличи продажбите, които паднаха през декември, а също така ще принуди местните конкуренти на Tesla да променят цените на своите модели.

В края на октомври Tesla също намали цените на своите коли в Китай, което не се хареса на клиентите на марката, закупили модели на марката преди това. Още тогава те започнаха серия от протести, които сега ескалират.


0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 1 година )
    Не разбират китайците от пазарна икономика и това си е.. Който последен инвестира в акции или продукт на пирамидална структура, няма как да не се прецака.
  • #9
    5 rate up comment 1 rate down comment
    ГНПРЛ ( преди 1 година )
    Аз бих бил доволен ако ценообразуването е повече разходно-ориентирано, а не е на принципа "колкото може да понесе клиента", но аз съм възрастен човек и какво ли разбирам. Това да се хвалиш с разни чудовщни марджини на печалба и клиентите ти да си радват (като нашето зомби Електрика тук), също не го разбирам, ама нали уточнихме, че ние дъртите сме назадничави.
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Кажи в крайна сметка дали това че са намалили с 20% цената е добро или лошо за крайния клиент? Ти на кое би бил по-доволен?
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Такива действия отблъскват умерено симпатизиращите и който няма безброй пари и си ги цени ще има едно на ум за Тесла и ще знае че са готови да си жертват маржа когато се наложи. Едно е намаление до 10% друго е 20% след 15 уверения че никакво намаление не предстои скоро а това не е кашкавал или бахур че да е като супермаркет където и 50% намаление може да има или 2 на цената на 1 а е нещо измерващо се в годишни заплати
  • #6
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ми правилно е да поевтиняват. Това са супер надценени коли - играчки. Зимата като пуснеш парното на макс и пробега ти намалява на половина. А като тръгнеш на дълъг път трябва търси хотели за преспиване че на електрокара му трябват 5 часа да се зареди. Това автомобил ли е? За мен не. Това е играчка. Да ходиш от къщи до работата и до магазина.
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Протести винаги ще има независимо дали са са вдигнали цените с 24% или са ги свалили с 24%. Лично аз предпочитам вторите протести и ако може по-често да протестират по тази причина.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Така е при Тесла следват и собствениците в Европа и Америка (и официално защото където има складови вече имат по няколко хиляди намаление) а намаление имаше и в Япония, Корея и Австралия. Несправедливо е да има такива големи разлики по над 15% в рамките на месеци колкото и да харесваш марката. Иначе в Австралия постигна отлични резултати и Тесла 3 с 10 800 бройки е най-продавания седан миналата година
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А като пазаруват в супермаркет и на следващия ден има промоция, протестират ли че са платили пълната цена? Да са изчакали да са получили по-евтино.
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не познават гуру-то си, то лично би ги уволнил всички и би ги задължил да спят в офисите си ако не го правят все още.
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Не разбирам защо тези фенове на Тесла протестират. Нали целта е марката е да най-готината на света. Сега повече хора ще се докоснат до нея. А те протестират, моля ти се. Пари искат. Да си бяха купили акции на марката вместо продукта... Опа, и там има намаление с много проценти. Да си бяха купили Тойота - те вдигат цените! Хахаха!