IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дървото в Chrysler Town & Country е символ на лукс

Модата въвеждат сърфисти в Калифорния след Първата световна война

Може да се пише много за лукса в автомобилната индустрия и това понятие варира значително в отделните пазари и има различни измерения. Например в Германия високо се ценят облицовките и технологиите, които изпреварват времето си, а за японците е важно да има достатъчно място за краката на задния ред. Що се отнася до американците, за тях е важно колите да са големи, просторни, мощни и добре оборудвани.

 

Chrysler Town & Country Sedan 1948-2.jpg

 

Но има и период на американската автомобилна индустрия, когато някои части от тялото са направени от дърво и това се е смятало за лукс. Тази тенденция започва малко след Първата световна война сред сърфистите в Калифорния и след това се разпространява в останалата част на Америка.

Ford, Mercury, Buick и Chrysler го предлагат като фабрична опция до 50-те години, въпреки че всъщност не го инсталират. За това се грижат независими дизайнерски студия и, както може би се досещате, процесът е много бавен и изисква много часове ръчен труд. И затова всяка година едва няколко хиляди автомобила от всяка марка излизат на пазара.

 

Chrysler Town & Country Sedan 19481-11.jpg

 

Chrysler Town & Country 1948 г. (на снимката) е едно от най-известните имена в историята на Chrysler и се произвежда от 1941 г. до 1988-а и отново от 1990-а до 2016 г., въпреки че тогава се предлага само като миниван и няма връзка с оригинала. Моделът не е много популярен сред колекционерите, но има голям успех сред купувачите. Сега този дизайн се възприема по различен начин, но тогава е шик. За 3 години производство са сглобени около 4000 екземпляра Chrysler Town & Country 1948 г.

Това, което отличава Town & Country от повечето му конкуренти е, че това е едно от първите американски превозни средства с дискови спирачки, въпреки че те струват допълнителни $400 (около $4500 в днешни пари), което е сравнително високо за кола, която струва $2609 ($36,254 сега).

 

Chrysler Town & Country Sedan 1948-3.jpg

 

Двигателят е редови 6-цилиндров с мощност 114 к.с. и работен обем 4,1 л, а скоростната кутия е тристепенна автоматична. Това позволява на автомобила да ускори до 100 км/ч за 22,2 секунди, а максималната скорост е 135 км/ч.

Такива дървени дизайнерски детайли постепенно ще изчезнат до началото на 60-те години, но ще се върнат на мода след около двадесет години, въпреки че ще бъдат само залепена имитация на дърво, а не истински материали.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

0 от 500