IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Duesenberg J Figoni спечели голямата награда в Pebble Beach

Освен ретро-класики на изложението бяха показани и уникални електрически коли

Ретро-автомобилите не губят своята снойност и винаги ще останат на особено почит, най-вече сред колекционерите. Pebble Beach е селище в окръг Монтерей, щата Калифорния в САЩ, което е известно със своите игрища за голф. Но също така и с уважаваното автомобилно изложение Pebble Beach Concours d'Elegance.

 

2022 Pebble Beach Concours d’Elegance

 

Годишният конкурс за елегантност в калифорнийския град Pebble Beach отдавна е престанал да бъде изключително само за показване на ретро коли. Защото тук идва публика от богати хора и производителите на автомобили осъзнаха, че точно това е мястото, където сред антики могат да покажат най-новите си творения, които задължително са много скъпи и в малки серии. И тази година година стана така.

Същевременно бе отбелязана 100-годишнината на Lincoln и Le Mans и бяха събрани 2,7 милиона долара за благотворителност, които отиват за 90 организации в региона. През последните 72 години, през които се организират конкурсите, са събрани общо 32 милиона долара.

 

Czinger’s 21C V Max

 

На тревните площи на Pebble Beach това лято за първи път бяха показани суперавтомобили като Hennessey Venom F5 Roadster, Aston Martin DBR22, Porsche 911 GT3 RS, Lamborghini Urus Performante и други. А също така отбраната публика видя първата демонстрация на електрическите DeLorean Alpha5 и Lucid Air Sapphire, концептуалните модели Lincoln Model L100 и Acura Precision EV.

Но все пак, класиката е водеща. Съдиите на Pebble Beach Concours d'Elegance за 2022 г. присъдиха престижната награда Best of Show на единственото по рода си спортно торпедо Duesenberg J Figoni от 1932 г., собственост на Лий Р. Андерсън старши от Неапол, Флорида. Това е първият път, когато американски автомобил печели наградата от 2013 г. и е седмата на марката Duesenberg.

 

Duesenberg J Figoni

 

Историята на този Duesenberg J Figoni е дълга и завладяваща. След производството на шаси 2509 колата е изпратена без каросерия до Motors Deluxe в Париж, каквато е обичайната практика по онова време.

Френският конструктор на каросерии Джоузеф Фигони оборудва Duesenberg с уникална каросерия Sports Torpedo и го предоставя на собственика на Motors Deluxe - E.Z Sadovich, който управлява колата в изданието на рали Париж-Ница през 1932 г., а след това я достави на първия й собственик - перуанец с име Антонио Чопитеа.

 

Duesenberg J Figoni-1

 

Самият Чопитеа печели с Duesenberg конкурс в Кан, но след това какво става с автомобила, информацията е оскъдна. Това, което е сигурно е, че Duesenberg пътува до САЩ през 1933 г. и губи проектираната от Фигони каросерия през 60-те години.

Шасито в крайна сметка носи различно тяло в продължение на десетилетия, докато оригиналното е монтирано на друг модел Duesenberg J. Но и двете коли попадат в една колекция, а нейният собственик Лий Р. Андерсън старши започва процес на реконструкция на шаси 2509. За да се стигне до сегашното изложение, на което Duesenberg J Figoni става номер едно.

 

The 100th anniversary of the 24 Hours of Le Mans

 

Тази година в полето на Pebble Beach бяха показани повече от 200 автомобила, разделени в 28 класа. В отдаването на почит на Lincoln и Le Mans се видяха екземпляри като кабриолета Lincoln L Holbrook от 1928 г., задвижван от V-8, принадлежащ на Бил и Дий Кютел от Капитола, Калифорния, както и машина с V-12 двигател от 1932 г. Lincoln KB Murphy Dual Cowl Phaeton, собственост от Бет и Рос Майерс от Бойъртаун, Пенсилвания.

За класа на Le Mans, включващ по-ранни модели, първото място отиде при Дейвид Макнийл от Форт Лодърдейл, Флорида, за неговото Ferrari 250 GTO Scaglietti Berlinetta от 1962 г., а първа позиция за по-късните модели зае Porsche 935 K3 Coupe от 1979 г., принадлежащо на Брус Майер от Бевърли Хилс, Калифорния.

 

Tom Kristensen, nine-time winner of the 24 Hours of Le Mans

 

 

0 от 500