IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz и Ford напуснаха Русия

Двете марки продават заводите си на местни компании

Два от най-големите автомобилни производители – Mercedes-Benz и Ford, обявиха, че напускат Русия, като продават своите активи, в това число и заводи на местни компании.


Mercedes-Benz


Предприятието на Mercedes в Московска област става става собственост на компанията „Автодом“, която ще получи възможност да обслужва и вече продадените автомобили на германската марка на местния пазар. Руските активи на производителя от Щутгарт включват още компаниите Mercedes-Benz RUS JSC, Mercedes-Benz Manufacturing Rus LLC, Mercedes-Benz Financial Services Rus LLC, Mercedes-Benz Bank Rus LLC и Mercedes-Benz Capital LLC Rus.

Изграждането на завода на Mercedes-Benz в индустриалния парк Есипово край Москва започна през 2017 г., а на 3 април 2019 г. се състоя тържественото откриване на предприятието. Първата кола, която слезе от поточната линия, беше седанът E-Class. Площта на завода е 85 хектара, а инвестициите в строителство, оборудване и обучение на персонала надхвърлят 19 милиарда рубли (650 милиона долара).

Собственици в съотношение 80:20 бяха германският концерн Mercedes-Benz AG и руското съвместно предприятие Daimler KamAZ Rus. В замяна на инвестиция правителството се ангажира да предостави на Mercedes-Benz преференциален данъчен режим и други видове държавна подкрепа. Фабриката работи на пълен цикъл, със заваряване и боядисване на каросерии: по време на откриването беше казано, че това е първият завод в Русия, който произвежда автомобили от този клас с такова ниво на локализация.


Mercedes-Benz


Освен седаните E-Class, в Есипово се произвеждаха кросоувъри Mercedes-Benz GLC, GLE и GLS. Във фабриката работят над 1500 служители, като нейният капацитет е 25 000 автомобила на година.

В същото време друг голям производител – Ford Motor, продаде своите акции в компанията „Солерс“ и напусна официално руския пазар. Американският концерн притежаваше 49% от фирмата, като то този начин той напълно прекратява операциите си в Русия. Те включваха производство на автомобили, доставка на резервни части, инженерна и IT-поддръжка. Акциите ще бъдат изкупени от „Солерс“ на номиналната им стойност, като до 5 години Ford ще има право да ги купи обратно.

В завода на „Солерс“ освен автомобили на Ford се произвеждаха още Mazda и Isuzu, като двете японски компании също обявиха, че преустановят дейността си в Русия. Също преди това сториха Nissan и Toyota, а според последните информации подобен ход обмислят и в Kia.


0 от 500
  • #10
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Путин все още си мисли, че може да остави Европа на студено и че тя ще падне на колене да му се моли да и дава газ отново. Затова от 2 седмици атакува цивилната енергийна система на Украйна (което е военно престъпление и е забранено от международните споразумения) - така тя спря да изнася ток за Европа и цената ще започне да се вдига. Подготвя и атентати в Европа - в Норвегия вече заловиха 8 руски шпионина да снимат енергийната инфраструктура. Но нищо не може да предотврати краха му.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не само че има, а са много - половината африкански, и то по няколко пъти.
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Само стой и гледай - няма на кого да продават, а нефта и газта не се ядат. Нито скъпоценните камъни или редките метали.И ако нормалните руснаци не се организират да изметат Путин и подобните му, много ще гладуват. За момента вървят по пътя на Северна Корея с доста уверени стъпки, за съжаление се очертава и така да продължат. Масово хората, които имат поне малко акъл в главата, бягат във "фашистка" Европа и Щатите, за да водят нормален живот.
  • #7
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма ресурсна държава която да е фалирала
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мерцедес правен в Русия не звучи добре, също един който бях харесал правен в Мексико или Китай пък съвсем не звучеше добре, но нямам нищо против такива да си ги карат само в Русия, само в Китай или само в Мексико.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 1 година )
    продажбите на Мерцедес и БМВ в Казахстан за последните 2 месеца са нараснали 3 пъти...защо ли...
  • #4
    2 rate up comment 11 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 1 година )
    напускат демонстративно през предната врата, но влизат тайно през задната врата...
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Ааайде ( преди 1 година )
    Прошчай Григорий !
  • #2
    14 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не знам за коя икономика говориш, но не мисля, че тези решения на автомобилните компании ще доведат до някакъв икономически срив при тях, но Руската икономика в момента е в рецесия, Ако до две години Европа спре да използва руски газ и петрол, Русия ще фалира, И това го знае Путин, но той в момента няма полезен ход, губи войната, губи и на икономическия фронт, опитва се да пробута газ и петрол на Китай, те обаче от десетилетия са отлични отношения с арабите и ползват техния газ и петрол.
  • #1
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Живот има и без МБ! ( преди 1 година )
    Чудесна новина! Когато икономиката се използва като политическа мярка, обичайно губи самата тя! Печели този, който мисли и действа по логиката за печалба, а не за нещо друго!