IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan напуска окончателно Русия и губи 687 милиона долара

Японската компания продава за 1 евро бизнеса на държавна фирма

Японският автомобилен производител Nissan Motor Co Ltd напуска окончателно Русия, съобщи агенция Reuters, като се позовава на информация от самата компания. Всички активи на Nissan Manufacturing Russia LLC ще бъдат продадени за 1 евро на държавното дружество НАМИ, подчинено на Министерството на промишлеността и търговията.

 

8a169c5a316c10a244e4e0970d2ffb95cd56ac42.jpg

 

Японците ще понесат загуба от около 687 милиона долара, напускайки страната месеци, след като бяха принудени да спрат производството. Това стана през месец март, от когато не работи заводът в Санкт Петербург поради прекъсване на веригата за доставки. Оттогава компанията и нейното местно звено наблюдават ситуацията, се казва в съобщението. Но нямаше „видимост“ за промяна във външната среда, допълват от Nissan, което подтикна компанията да вземе решение за напускане на Русия.

В споразумението става дума за производствените и изследователски съоръжения на Nissan в Санкт Петербург, както и центъра за продажби и маркетинг в Москва. Сделката, за която подробности все още не са оповестени, вече е одобрена от изпълнителния комитет на производителя. Nissan ще има правото да изкупи обратно бизнеса в рамките на шест години, информираха от руското Министерство на промишлеността и търговията.

 

2016-Nissan-Altima-1.jpg

 

Сделката прави Nissan последната голяма компания, която напуска Русия, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна, пише още Reuters. Това решение е продължение на хода на главния акционер на Nissan - френския автомобилен производител Renault, който продаде мажоритарния си дял в автомобилния производител АвтоВАЗ на руски инвеститор през месец май за 1 рубла (0,02 долара).

В завода на марката в Санкт Петербург се планира да започне сглобяването на някои нови автомобили, съобщават руски медии. За какви коли става дума обаче министър Денис Мантуров не уточни. Възможно е местните власти да планират да локализират производството на ирански или китайски автомобили на мястото за сглобяване. Мантуров добави, че след прехвърлянето на активите АвтоВАЗ ще отговаря за гаранционното и следпродажбено обслужване на автомобили Nissan, а също така и за доставката на резервни части.

 

 

0 от 500