IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пластмасова бутилка между колелото и калника – защо трябва да сте нащрек?

Крадците на автомобили стават все по-изобретателни в последно време

Статистиката от последните години, когато бяха наложени огромни ограничения заради пандемията от коронавирус, показа лек спад на кражбите на автомобили. Веднага щом животът започна да се нормализира обаче, броят на тези престъпления отново се увеличи. И се оказва, че крадците са станали все по-изобретателни.


крадци


Експерти от изданието 100km обръщат внимание именно на един от тези сравнително нови подходи, използвани от престъпниците. Оказва се, че в последно време той е много често срещан както в Северна Америка, така и в Европа. Става дума за пластмасова бутилка, която е „заклещена“ между гумата на автомобила и калника.

На пръв поглед може да изглежда, че бутилката е попаднала там случайно. Шофьорът също така може да реши, че тинейджъри са си направили шега, но едва ли ще му мине през главата, че това е трик на професионални крадци, които се готвят да откраднат колата изпод носа му.

Как става това? Много е просто - престъпниците поставят пластмасова бутилка в позицията, за която вече стана дума. Когато шофьорът запали колата и потегли, въртенето на колелата започва да притиска пластмасата и да издава силен и неприятен шум. Шофьорът, разбира се, го чува, веднага натиска спирачките, слиза от колата, за да определи откъде идва тракането. Тъй като за него всичко се случва естествено и бързо, той дори не си помисля да изключи двигателя и да извади ключа от запалването.


кражби


Точно такъв е и замисълът на крадците. В близост до набелязана кола стои човек, за който шофьорът дори не подозира. И когато водачът слезе за да провери какво се случва, престъпникът сяда зад волана и изчезва с автомобила. Подобен метод е много ефективен, защото крадецът не се нуждае от съучастник и върши всичко сам за секунди.

Този сравнително нов трик показва за стотен път, че престъпниците не спят, а постоянно измислят нещо ново и умно, за да успеят в намеренията. Трикът с пластмасовата бутилка е скромно, но много ефективно допълнение към добре познатите на световната автомобилна общност „класически“ методи на автокрадците – разбиване на врати, чупене на прозорци, изключване на аларми и др.

Правоприлагащите органи в много държави вече са наясно с новите „номера“ на крадците и препоръчват на шофьорите да бъдат нащрек. Отчита се, че особено в Европа кражбите на автомобили са се увеличили значително след „застоя“, причинен от коронавируса. Полицаите препоръчват, ако откриете бутилка с минерална вода, заседнала между колелото и калника, да не се паникьосвате. Ако има нужда, потърсете помощ.


кражби


И знайте, че крадците може да не са набелязали самата кола, а чантата ви, например. И когато слезете от автомобила, за да видите на какво се дължи шума от поставената върху гумата бутилка, вещите ви в колата също са изложени на опасност.


0 от 500
  • #11
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    НЕ БОЙТЕ СЕ,ЮНАЦИ !!!У нас Кучкарите от МВР са нон стоп комбина с хайдуците и ако ви я откраднат няма да я видите повече !
  • #10
    30 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    София в синя зона, зимата, надвечер. Колите мръсни и кални. Отивам до моята, натискам дистанционното, но не се отключва. Викам си батерията от студа, и друг път се е случвало. Вадя ключа, завъртам, ключа се върти но не отключва!? Дърпам дръжки, обикалям колата, пробвам. Нищо. 10мин като хамав. Викам централното е замръзнало. Отидох до кафето отсреща да взема чаша гореща вода. Докато обливах вратата се олях с гореща вода. Наведох се да си избърша обувките и погледнах джантите, не е моята.
  • #9
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Идва зимата - сезонът на оставените с работещ двигател коли, докато се купуват цигари, кафе от автомата, почистване на стъкла и т. н.
  • #8
    36 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Краде я в сащ звъниш на 911 и малко по надолу е надупчен от полицията. Докато не стане и тука така няма да имаме оправия. *** нали сме все жалостиви ще си търпиме.
  • #7
    45 rate up comment 8 rate down comment
    Папури ( преди 1 година )
    Кой ще ми открадне голфчето на 20 години не знaм :) тея с премиумите да си се притесняват, да се бронират, да се застраховат, да вдигат зидове и да треперят да не им оберат имането. Моето има е ми е семейството и децата и спокойно съществуване, стига с тези ламарини.
  • #6
    29 rate up comment 7 rate down comment
    Ваксата ( преди 1 година )
    Ами ако го хвана ,дали ще посмее да краде повече ?!
  • #5
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Дзвер ( преди 1 година )
    Пешо, пак си преписал стара статия!
  • #4
    20 rate up comment 10 rate down comment
    Дзвер ( преди 1 година )
    А бе вие за кои автомобили говорите? Ключ на таблото? Тези крадци май много са я закъсали щом крадат такива коли.
  • #3
    38 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 1 година )
    Запалена кола и ключ не се оставят!
  • #2
    92 rate up comment 1 rate down comment
    Мда ( преди 1 година )
    Изградете си навици - аз винаги тръгвам към автомобила от пасажерската страна, заобикалям го и тогава си отварям вратата. Просто бегъл поглед към гуми, брони, врати! 5 сек, които могат да спестят доста главоболия тръгване със спукана гума, дете напъхано на полувина под колата да вади топка и какви ли още неща съм виждал които по принцип остават в сляпата зона когато тръгваш .....