IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пластмасова бутилка между колелото и калника – защо трябва да сте нащрек?

Крадците на автомобили стават все по-изобретателни в последно време

Статистиката от последните години, когато бяха наложени огромни ограничения заради пандемията от коронавирус, показа лек спад на кражбите на автомобили. Веднага щом животът започна да се нормализира обаче, броят на тези престъпления отново се увеличи. И се оказва, че крадците са станали все по-изобретателни.


крадци


Експерти от изданието 100km обръщат внимание именно на един от тези сравнително нови подходи, използвани от престъпниците. Оказва се, че в последно време той е много често срещан както в Северна Америка, така и в Европа. Става дума за пластмасова бутилка, която е „заклещена“ между гумата на автомобила и калника.

На пръв поглед може да изглежда, че бутилката е попаднала там случайно. Шофьорът също така може да реши, че тинейджъри са си направили шега, но едва ли ще му мине през главата, че това е трик на професионални крадци, които се готвят да откраднат колата изпод носа му.

Как става това? Много е просто - престъпниците поставят пластмасова бутилка в позицията, за която вече стана дума. Когато шофьорът запали колата и потегли, въртенето на колелата започва да притиска пластмасата и да издава силен и неприятен шум. Шофьорът, разбира се, го чува, веднага натиска спирачките, слиза от колата, за да определи откъде идва тракането. Тъй като за него всичко се случва естествено и бързо, той дори не си помисля да изключи двигателя и да извади ключа от запалването.


кражби


Точно такъв е и замисълът на крадците. В близост до набелязана кола стои човек, за който шофьорът дори не подозира. И когато водачът слезе за да провери какво се случва, престъпникът сяда зад волана и изчезва с автомобила. Подобен метод е много ефективен, защото крадецът не се нуждае от съучастник и върши всичко сам за секунди.

Този сравнително нов трик показва за стотен път, че престъпниците не спят, а постоянно измислят нещо ново и умно, за да успеят в намеренията. Трикът с пластмасовата бутилка е скромно, но много ефективно допълнение към добре познатите на световната автомобилна общност „класически“ методи на автокрадците – разбиване на врати, чупене на прозорци, изключване на аларми и др.

Правоприлагащите органи в много държави вече са наясно с новите „номера“ на крадците и препоръчват на шофьорите да бъдат нащрек. Отчита се, че особено в Европа кражбите на автомобили са се увеличили значително след „застоя“, причинен от коронавируса. Полицаите препоръчват, ако откриете бутилка с минерална вода, заседнала между колелото и калника, да не се паникьосвате. Ако има нужда, потърсете помощ.


кражби


И знайте, че крадците може да не са набелязали самата кола, а чантата ви, например. И когато слезете от автомобила, за да видите на какво се дължи шума от поставената върху гумата бутилка, вещите ви в колата също са изложени на опасност.


0 от 500
  • #31
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ръката на Кремъл ( преди 1 година )
    Това е наистина съвсем нов метод. Гледах го "само" преди десетина години в един руски сериал. Само че там слагаха бележка на задното стъкло. Оказа се, че на този номер кълват предимно жени. В повечето случаи мъжете преди да слязат гасят колата и вземат ключа със себе си.
  • #30
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Зорлан ( преди 1 година )
    Аз затова гледам две змий под предната седалка. Като се отвори вратата и излизат да видят какво става...реагират на миризма. Едната апе....другата е в релакс принципно...
  • #29
    2 rate up comment 4 rate down comment
    ивели ( преди 1 година )
    през цялото време.Дето се оплакваме в България и мислим ,че Западът е ''''Рай '''''а България е '''''АД'''''' че те са цивилизовани и т.н. нищо подобно. Който е ходил по Италия знае на паркингите винаги ще видите разбити стъкла от прозорците на колите .( не искам някой да ме каже , че не така отишъл е в един малък град и мисли че навсякъде е така )
  • #28
    5 rate up comment 2 rate down comment
    ивелин ( преди 1 година )
    В Италия в Милано крадците не се занимават с тези номера.Бял влязъл в Лидл за 25-30 минути някъде 11.20 -11.30 часа през деня от паркинга ми задигнаха кемпера. Намерихме го на 1.5-2.0 км оставен на поляната с разбити прозорци и всичко откраднато с работещ двигател. Полицията ми състави протокол и ми казаха "като хванат крадеца ще ми се обадят и до сега не са се обадили и не съм очаквал да се обадят"' Там не парите или колата ами гащите ще ви откраднат защото работят организирано и те проследяват
  • #27
    12 rate up comment 1 rate down comment
    :-) ( преди 1 година )
    Аз пък искам да открадна каката от третата снимка.
  • #26
    25 rate up comment 12 rate down comment
    Borca ( преди 1 година )
    На мен така ми откраднаха ферарито, след това ми откраднаха майбаха след което бентлито после ламборджинито и накрая самолета и така. Сега на стоп
  • #25
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Въпрост ( преди 1 година )
    А ако ключът е в джоба ми както винаги трябва ли да му го дам или ми остава за спомен от колата
  • #24
    14 rate up comment 25 rate down comment
    Митко Чурата ( преди 1 година )
    Ужасен трик е тва да знаете! На мене ми се случи в София в престижен квартал. Слезнах и видях бутилката дето се беше заклещила на задното колело на дългото ми Волво. После като я махнал един крадец беше заклещил жена ми и я опъваше на задна на предният капак. На онази *** и харесваше явно и аз като се ядосах и го подадох в устата да го прилага малко а онзи крадец избяга. После се поинтересувах кой е и си направихме групата с неговата фройланд
  • #23
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Васко Василев полити ( преди 1 година )
    На мене така ми откраднаха Поршето във Враца
  • #22
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Скави ( преди 1 година )
    Е, ако карам колата 2или3 дни в седмицата, крадецът ще виси в очакване денонощно!