IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пластмасова бутилка между колелото и калника – защо трябва да сте нащрек?

Крадците на автомобили стават все по-изобретателни в последно време

Статистиката от последните години, когато бяха наложени огромни ограничения заради пандемията от коронавирус, показа лек спад на кражбите на автомобили. Веднага щом животът започна да се нормализира обаче, броят на тези престъпления отново се увеличи. И се оказва, че крадците са станали все по-изобретателни.


крадци


Експерти от изданието 100km обръщат внимание именно на един от тези сравнително нови подходи, използвани от престъпниците. Оказва се, че в последно време той е много често срещан както в Северна Америка, така и в Европа. Става дума за пластмасова бутилка, която е „заклещена“ между гумата на автомобила и калника.

На пръв поглед може да изглежда, че бутилката е попаднала там случайно. Шофьорът също така може да реши, че тинейджъри са си направили шега, но едва ли ще му мине през главата, че това е трик на професионални крадци, които се готвят да откраднат колата изпод носа му.

Как става това? Много е просто - престъпниците поставят пластмасова бутилка в позицията, за която вече стана дума. Когато шофьорът запали колата и потегли, въртенето на колелата започва да притиска пластмасата и да издава силен и неприятен шум. Шофьорът, разбира се, го чува, веднага натиска спирачките, слиза от колата, за да определи откъде идва тракането. Тъй като за него всичко се случва естествено и бързо, той дори не си помисля да изключи двигателя и да извади ключа от запалването.


кражби


Точно такъв е и замисълът на крадците. В близост до набелязана кола стои човек, за който шофьорът дори не подозира. И когато водачът слезе за да провери какво се случва, престъпникът сяда зад волана и изчезва с автомобила. Подобен метод е много ефективен, защото крадецът не се нуждае от съучастник и върши всичко сам за секунди.

Този сравнително нов трик показва за стотен път, че престъпниците не спят, а постоянно измислят нещо ново и умно, за да успеят в намеренията. Трикът с пластмасовата бутилка е скромно, но много ефективно допълнение към добре познатите на световната автомобилна общност „класически“ методи на автокрадците – разбиване на врати, чупене на прозорци, изключване на аларми и др.

Правоприлагащите органи в много държави вече са наясно с новите „номера“ на крадците и препоръчват на шофьорите да бъдат нащрек. Отчита се, че особено в Европа кражбите на автомобили са се увеличили значително след „застоя“, причинен от коронавируса. Полицаите препоръчват, ако откриете бутилка с минерална вода, заседнала между колелото и калника, да не се паникьосвате. Ако има нужда, потърсете помощ.


кражби


И знайте, че крадците може да не са набелязали самата кола, а чантата ви, например. И когато слезете от автомобила, за да видите на какво се дължи шума от поставената върху гумата бутилка, вещите ви в колата също са изложени на опасност.


0 от 500
  • #21
    26 rate up comment 42 rate down comment
    Потен таралеж ( преди 1 година )
    След като веднъж си заключих ключовете докато бяха на таблото, оттогава винаги с мен. СЛАВА РОССИИ
  • #20
    24 rate up comment 5 rate down comment
    Рашку ( преди 1 година )
    Крадците влизат на топло в колата. Не ги бийте,че ще им нарушите правата. Горките те......
  • #19
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Още до #13 ( преди 1 година )
    Наистина колко е хубаво да имаш таралясник, на който всичко му хлопа, само кон не го е ритал и може всеки момент да те остави. И да смяташ хората с нови коли за балъци. Типичен Бай ***!
  • #18
    14 rate up comment 2 rate down comment
    До 16 ( преди 1 година )
    Ти прочете ли, че такива номера се ползват не само да се открадне кола, а да се гепа нещо ценно от нея - чанта, лаптоп, смартфон?!?! Или щото 10 години все нови коли с keyless си вземаш, не са ти останали пари за нищо ценно?!?! :) :) :)
  • #17
    13 rate up comment 23 rate down comment
    до #13 ( преди 1 година )
    А мислиш ли, че си мисля новата кола 24/7? Доста елементарно мислене имаш! Колата ми е застрахована. Има авто каско и каквото да се случи, застрахователя плаща. Така, че мисля за съвсем други неща, например как да изкарам пари за още нови коли, инвестиции, имоти и т.н., а не както ти смяташ, че се задълбавам в това кой ще ми чукне, одраска колата. Това е мислене на малките дребнави хора които нямат цел в живота и битието им е смачкано от това да си намерят място пред панелката.
  • #16
    7 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Повече от 10 г. не съм имал кола с ключ. Така, че статията е преписана и е от по-стари времена. Дистанционното ми е в джоба и дори и да се качи някой и тръгне имобилайзера ще се задейства и колата ще спре. Така, че съветите ви са за стари автомобили, които никой не краде. Риска просто не си струва и няма никакъв смисъл да се прави. Трябва само да се внимава дистанционното на колата да е винаги във вас и да не го оставяте без повод в купето.
  • #15
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Класика си остава вързана метална кутия отзад на колата. Този номер с пластмасовата бутилка в калника ми звучи малко ашлашки. Повечето коли сега са СУВ, арките са по-големи и няма бутилка, която да се събере, ако не е 5 или 10 литра. Така, че...
  • #14
    8 rate up comment 4 rate down comment
    до #12 ( преди 1 година )
    Хубави историики си съчиняваш, но това няма как да стане дето го разправяш. Колата ти е паркирана на парко място с номер. Никой не го вълнува модел, цвят и белези на колата. На дадения номер стои твоята кола и няма как да вземе кола от друг номер, а още повече да помни ти с каква кола си и да се обърка. Другия път пробвай с друга лъжа. Тази се оказа прекалено плоска.
  • #13
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Toй ( преди 1 година )
    Ох, толкова е хубаво да имаш 20 годишна кола на 500 000 км. Наистина, не го казвам с ирония. Мога да я оставя навсякъде, отключена и пак няма кой да я пипне. Като я одраска някой ***- пак не ми пука. Като се разхлопа нещо - пак ми е все тая. Не мога да разбера тези, дето дават сума ти пари за нова кола и после 24/7 я мислят ахахах
  • #12
    0 rate up comment 3 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Това лято имах подобен случай. Отивам със семейството на почивка в Солун. Отсядаме в хотел край Егейско море, паркирах пред хотела, връчвам ключа на валето и прибира джипа в подземния паркинг. Накрая като си тръгвахме, валето ми връчва ключа, джипа ми е паркиран пред хотела, хвърляме багажа в багажника, качваме се и в момента в който сядам на седалката и аха да запаля и гледам декоративните лайсни са други! Джипа е същата марка, модел и цвят като моя!! Ключа също, така че стават грешки.