IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се краде най-често от автомобилите?

Заради кризата посегателствата върху паркирани коли са се увеличили значително

Инфлацията и намалялото производството на резервни части активизира престъпниците. Търсенето на употребявани части расте, затова се увеличават и кражбите от автомобили, паркирани на открито. Освен това нападателите не се церемонят особено с превозните средства и премахват части направо на паркинга, като по този начин причиняват огромни щети на автомобила. Кои части обаче представляват най-голям интерес за престъпниците?


крадци


Експерти посочват, че най-често колите остават без огледала, калници, брони и други външни пластмасови елементи. Регистрирани са случаи, когато крадците изваждат волана от колата, като преди това са счупили страничното стъкло. В случая се разбива и пластмасовата обвивка на кормилната колона.

Според доклади на застрахователи, кражбата на огледала за обратно виждане е най-разпространена. В по-голямата си част проблемът засяга собствениците на автомобили от марките Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen, Lexus и Toyota. Особено застрашени са последните, тъй като на модели като Land Cruiser и Camry огледалата се сгъват и се развиват с отверка. В същото време те са много търсени, тъй като са много скъпи. На черно обаче цената им е два пъти по-ниска от тази в магазина.


джанти


На второ място като разпространение е кражбата на джанти. Обикновено се отмъкват нови, не много износени гуми. Нападателите свалят гайките на колелото, поставят предварително складирани тухли под дъното и повдигат цялата страна с крик. В този момент прагът е смачкан и колата получава още една щета. След свалянето на колелата колата се оставя да стои на тухли. Кражбата на джанти отнема от 3 до 12 минути, като и тук най-засегнати са японски модели Nissan X-Trail, Toyota RAV4 и Toyota Land Cruiser.

Атрактивни за крадците са и фарове на големи всъдеходи. Често се атакува предишното поколение Volkswagen Touareg, чиито ксенонови фарове са много скъпи. Те се държат с пластмасови ключалки, които се огъват с отвертка дори без да отваряте капака. По същия начин се крадат фарове от Porsche Cayenne, Land Rover Discovery, Volvo XC70 и Volvo XC90.


фарове


От колите се крадат също така филтри за твърди частици и катализатори. За целта колата се повдига на крик и част от изпускателната система се отрязва. Процедурата отнема няколко минути, като това най-често се случва в ранните часове на денонощието, когато повечето хора спят. Полицаи отчитат, че крадците атакуват по няколко коли наведнъж. Бумът на тези престъпления се обяснява със скъпите метали в катализаторите - платина, паладий и родий, чиято цена скочи многократно в последно време.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо Чочко ( преди 9 месеца )
    Към автора на публикацията.Сигурен съм че татко ти е платил за дипломата100%.От думата отверка си личи колко си учил,или си лъскал бастуна навън.Пише се ОТВЕРТКА, като отворено.Запомни!!!
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Вайса ( преди 1 година )
    Катализаторите най-скъпо ги плащат 600-700... За Fiat Multipla benz - сигурно е бъкан със скъпоценни елементи
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Едно време крадяха касетофони. 1985г да имаш японски касетофон в колата беше нещо невероятно. Сега младите даже не знаят какво е касетофон и сигурно го търсят в гугъл.
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Крадат се стотинките пепелника