IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От кои автомобили най-често се крадат части

Фаровете, огледалата и катализаторите са любимите детайли на престъпниците

Крадците на автомобили най-често се интересуват от фарове, странични огледала и катализатори. Това сочи проучване на изданието Motor, което посочва и модели, които са най-заплашени от подобни действия.


кражби


Проблемите с липсата на доставки за автомобилните заводи се отразяват не само на производството на нови коли, но и на резервни части. И това допълнително активизира крадците в последните години. Те се насочват към детайли от превозните средства, които лесно се свалят и се препродават на черно.

Най-атрактивни за престъпниците са фаровете от модели на Volkswagen, Porsche и Audi, както и от британския Land Rover, докато най-често се крадат огледала от Mercedes-Benz и BMW. В тези случаи незаконният демонтаж си струва усилията, тъй като цената на частите за германските премиум-автомобили са много високи.

От друга страна, японските модели най-често остават без дюзи за миене на предното стъкло, докато при един от най-популярните модели в Европа – Skoda Octavia, най-привлекателни са външните огледала. Особено са застрашени са по-старите поколения на чешкия автомобил.

При Volvo крадците отмъкват както фаровете и огледалата, така и решетката на радиатора. Най-уязвимият автомобил на шведската марка е първото поколение на кросоувъра XC90, но на риск от подобно нападение са изложени още моделите S60, S80, XC60 и XC70.

Престъпниците са се специализирали в премахване на външни детайли само за секунди, при това без да прибягват до специално оборудване. В зависимост от детайла се използват метална линийка, гаечен ключ и отвертка. Като пример се дават светлините на Land Rover Discovery, които са на винтове и съответно стандартна отверка е достатъчно за тяхното сваляне.

Затова и експертите посочват, че оптиката на автомобила може да бъде защитена със смяна на стандартните винтове. Също така, фаровете и другите външни части могат да бъдат фиксирани с допълнителен метален кабел, скоби и гарнитура. За защита може да бъдат използвани и аларми с магнитни превключватели, които реагират на отстраняване на част или с микровълнови сензори за движение, които се задействат при движение в близост до машината. Само сензорът за накланяне ще помогне срещу кражба на катализатор, тъй като колата обикновено се повдига с крик, за да се отреже този важен детайл.

0 от 500