IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кражбите на катализатори в Европа се увеличават

Вижте кои са най-привлекателните модели за престъпниците

Кражбите на катализатори на автомобили се увеличиха значително през последната година, но първоначално този проблем засягаше предимно САЩ. Оказва се обаче, че и в Европа броят на тези престъпления е нараснал сериозно.


катализатор


Полицията в Германия съобщава за подобни случаи всекидневно. Причината е поскъпването на суровините, от които са изработени тези детайли. В началото на декември полицейски патрул в Шлезвиг-Холщайн е реагирал на сигнал от граждани в 1 часа през нощта, като е открил вдигната на крик Honda Jazz, от която е бил изрязан катализатора. При пристигането на полицаите крадците са избягали и са изоставили своята кола, в която е открит още един изрязан комплект.

Оказва се, че това не е единичен случай – полицейските управления в цяла Германия отчитат ежедневно подобни кражби. Според германския автомобилен клуб ADAC един катализатор съдържа от 3 до 5 грама паладий, платина и родий. И тъй като цената на тези метали продължава да расте, това го прави много привлекателен за престъпниците.


катализатор


От ADAC съобщават, че полицията не води отделна статистика на кражбите на катализатори, но такава предстои да бъде въведена. По данни на автоклуба за първите 11 месеца на 2021 г. в Германия са отчетени 903 такива кражби. За сравнение, за цялата 2020 г. техният брой е под 420, през преходните години бройката е още по-малка (2019 – 169, 2018 – 77 и 2017 – 38).

Според полицията, престъпниците предпочитат автомобили с бензинови двигатели, тъй като тези с дизелови мотори използват по-евтина платина. Особено популярни сред крадците са по-старите модели на Opel Astra, Toyota Prius и VW Polo, където модулът е разположен „удобно“ - в средата на пода на автомобила. При по-новите модели катализаторът е инсталиран по-близо до двигателя и е по-трудно достъпен. Освен това по-новите модели катализатори съдържат по-малко благородни метали.


катализатор


За да крадат, престъпниците вдигат колите на крик, режат изпускателната тръба на две места - пред катализатора и зад него. Експертите на ADAC казват, че процесът отнема не повече от 15 минути. В зависимост от това къде се намира превозното средство, крадците използват различни инструменти - ръчни или електрически триони на шумни улици и верижни резачки в тихи жилищни райони. Дори ако водачът не забележи веднага загубата на преобразователя, той определено ще го чуе - поради много силния шум на двигателя

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Кирил ( преди 2 години )
    За това щом сменя колата си , аз махам катализатора и , за да не ме изпревари друг.
  • #5
    18 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 2 години )
    само от мен са със 3 катализатора напред.... мама им долна клошарска....сега със резонатор и на 3те коли.... човечеството е обречено понеже всички проблеми идват директно от главния мозък
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами на Китайските електрички Нио им се сменя батерията. Така че ако индустрията тръгне по този път да се сменя батерията за 3-4 минути в специални хангари, а не само да се зарежда, то ще започнат да се крадат батерии. :) Не че ще е лесно, защото една тежи примерно поне половин тон.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    И на електричките ( преди 2 години )
    ще им се измисли нещо за крадене.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хаха, ето на - хора на еко мафията краде катализатори, за да си купуват хората после електрички, защото нямат ауспуси и нямат и катализатори :)
  • #1
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Car guy ( преди 2 години )
    Мдам и аз изгорях в края на 2020-та. Те като цяло май се нахъсаха, откакто започна пандемията, криза е.Някой ден или нощ ще хвана някое такова *** и после ще ползва антидепресанти доживот.